-
1 załącznik(i)
Dynamika 2.4 JTD
Mam problem z zamuleniem mojej Alfy na niskich obrotach. Do 2000 prawie nie jedzie, po przekroczeniu tej wartości jest znacznie lepiej. Po odpięciu przepływki w zakresie do 2000 jest znacznie lepiej, ale pojawia się dymienie (według mnie dość spore). Na moje oko jest ot wina przepływki, ale zastanawiam się czy to nie turbina.
Zrobiłem logi (RPM, intake air quantity, desired intake air quantity). Wynika z nich, że przepływka pokazuje max 1017 mg/i a wyliczone to 1894 mg/i. Załączam plik CSV.
Od 42 sekundy do 59 sekundy jest pełen gaz na 4 biegu, a od 98 do 109 na 3 biegu.
Mam zaślepiony EGR (o dziwo nie pokazuje błędu).
Ma ktoś jakiś pomysł jak to dalej diagnozować? Załącznik 174580
-
mam podobny problem, jak jade na 1 biegu to samochod jakby nie mial mocy, a nagle wciska mnie w fotel i nigdy nie umiem przez to płynnie ruszyć, wiec podpisuję się pod tematem.
-
A odpinałeś przepływkę?
Przy jakich obrotach zaczyna Cię wciskać w fotel?
-
Jak ciągnie od 2500 to albo przepływka, albo otwarty egr, podmień przepływomierz od kogoś na chwilę i zobaczysz.
-
nie przyjrzalem sie, ale mysle ze nie tak wysoko, gdzies na poziomie 1500 wciska w fotel, wczesniej czuje ze cos go jakby hamuje :/ nie odpinalem przepływki, bo sie na tym nie znam i nawet nie wiem gdzie to jest, ale jesli mozecie napisac gdzie to moze sprobuje to zrobic. Ost. mechanik mowil mi ze jakis blad pokazuje na egr wiec sam niewiem :/ no i juz kiedys zakladalem temat o tym ze obroty mi faluja, jade powoli(wyjezdzam z podworka) a tu mi obroty z 1tys. do 2 wskakuje, musze szybko wcisnac sprzeglo, puscic delikatnie i sie poprawia.. i przy jezdzie czuje jak mi delikatnie przyspiesz i hamuje samochod(wyczuwalne dla kierowcy)
-
Przepływomierz to ta kostka z wyczka w ktora wchodzi ci rura powietrza u góry obudowy filtra takie kolanko nie trudno znalezc odepnij wtyczke i zobacz ale z miejsca mowie ze kupa dymu z tylu bedzie
-
dobra zaraz pójde to zrobić, ale dymić tak będzie ciągle? bo jeśli tak to to jest bezsensu, a jeśli nie to dokładnie który z problemów moich wyeliminuje odpięcie wtyczki?
-
Jak odpiecie przeplywki może wyeliminować twój problem.
Może ci pokazać że po odpieciu auto jedzie inaczej ,lepiej ,płynniej, co będzie oznaczać ze przepływomierz jest do wymiany.
I zrób normalne logi.
-
aha rozumiem, ale dymic bedzie rpzez caly czas od odpiecia? o co chodzi z tymi logami, nie znam się wiec mówie troszke jasniej jesli widzicie, że ktoś ma tylko 30 postow.
-
Jeśli są błędy wskazujące na EGR i masz wersje 10V to zaślep go całkowicie i zobacz czy będzie poprawa.
Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526