-
Problem z 156
Witam szukalem na forum podobnego watka i nie mogłem znaleźć a wiec przejde do rzeczy.
Posiadam alfe 156 1.6 ts 125km od 4 miesiecy wymienilem cale zawieszenie rozrząd i pompe wody.
Od jakiegoś czasu zaczela strasznie kopcic czasem na niebiesko a czasem na siwo podczas dodawania gazu od 1 do 2.5 tys obrotow.
Sprawdzalem wszystko plyn chlodniczy czy nie jest brudny, olej nie ubywa i nie ma kożucha nie mam bladego pojecia co to moze byc bylem z moja alfusia u mechanika powiedzial ze to pierscienie.
Napakne jeszcze ze silnik w alfie byl 1.8 i wymienilem go na 1.6 pompa paliwa zostala od 1.8.
-
Skoro dymi na niebiesko to jednak olej musi znikać
-
Skoro wymieniał silnik to tamten musiał być zepsuty. Być może pozostało Ci po nim jeszcze trochę oleju w tłumiku i teraz go spala. Skoro oleju nie ubywa to znaczy że nie znika ;D proste :)
-
Witam i przepraszam ze tak pozno sie odezwalem ale mialem wyjazd. Oleju nie bierze w ogóle wody tez nie do tego teraz na skrzyzowaniu jak staje coraz mocniej kopci na siwo i strasznie smierci palonym olejem. Przyszedł czas na wymiane oleju moze cos pomoze ale jak narazie nie mam funduszy na wymiane wiec musze pojezdzic na tym co jest w silniku. I jeszcze jedno teraz cos troszke wiecej tego oleju zaczela brac ale nie ma jeszcze nawet polowy na bagnecie. Pozdrawiam Seba ^^
-
to bierze olej czy nie? skoro dymi na czarno to silnik mówi - mam dość!
-
Ale problem jest w tym ze nie na czarno tylko na (siwo) olej jeszcze 500 km ma na przejechanie ale i tak to juz czas zeby wymienic. A z tego co wiem to alfa bierze troszke oleju ^^.
Zaden mechanik mi nie moze powiedziec czemu tak kopci bylem nawet u mechanika w Koszalinie zaplacilem mu 50 zl za porade i nic ciekawego nie powiedzial na temat tego kopcenia
-
To jak mechanik nie wie, to na forum raczej tez nikt nie bedzie wiedział. Chyba, że znajdzie sie ktoś mega doswiadczony w temacie...
-
No chyba ze taki ktos jest ^^. Przed chwila byłem u mojej 2 dziewczyny (samochodu) odkrecilem korek wlewu oleju powachałem i strasznie mocno jedzie benzynka ale chyba to normalne (chyba):unsure:
-
To nie jest normalne. Wygląda na to, że masz kłopoty z tym silnikiem, np. z układem zapłonowym i niespalone paliwo wyrzucone z cylindrów dopala się w układzie wydechowym, co powoduje dymienie oraz przenika do oleju, spływając po ściankach cylindra.
Radzę sprawdzić dokładnie cały silnik i zmienić tego mechanika.
-
No to bardzo pieknię, tego mechanika przejazdem sie pytałem bo byłem na wakacjach w Darłowie wiec zajechałem sie spytac co moze być a tak to mieszkam w Lubuskim. Z tego co napisałeś wnioskuje ze wtryski leja albo uszczelniacze puszczaja no to naprawa bedzie droga moja dziewczyna nie jest tyle warta. A moglbys jeszcze podpowiedziec pod jakim kontem sprawdzic dokladnie silnik bo nie jestem zbytnio mechanikiem i nie mam nikogo takiego zeby sie poradzic