-
Irytujący dźwięk w 159
Witam,
W mojej 159 od jakiegoś czasu słysze dziwny dzwięk czasami podczas jazdy czasami zaraz po rozruchu silnika, różnie, nie występuje przy konkretnych czynnościach, buczy gdy nawiew jest włączony i wyłączony buczy przy wyłaczonej klimie jak i przy właczonej, jakby ktoś uruchomił stary stacjonarny komputer, można porównać coś w deseń włączonego wentylatora chłodnicy ale dźwięk jest wydawany od strony pasażera i słychać go w środku. Po otwarciu maski albo maskuje go dźwięk silnika albo po prostu nie wychodzi z komory silnika.
Jeżeli ktoś miał problem ze zbiorniczkiem od wspomagania niech opisze czy ten dźwięk jest słyszalny tylko w środku czy na zewnatrz przy włączonym silniku też go słychać.
Dodam, że idzie go zagłuszyć puszczając głośniej radio :D
Pozdrawiam.
-
Wspomaganie buczące słychać w zasadzie wyłącznie w środku jakby z kolumny kierownicy, osłuchiwałem komorę silnika stetoskopem i nie "znalazłem" tego dźwięku. Jest to takie typowe buczenie w moim przypadku słyszalne w zasadzie tylko na obrotach jałowych. Przy czym niekoniecznie jest to wina zbiorniczka, bo ja mam zmieniony a u mnie winny jest wąż - czeka mnie wymiana (~500zł oryginał cały przewód pompa-magiel).
Przydałby Ci się właśnie taki stetoskop (starzy mechanicy robią to długim śrubokrętem, przykładając ucho do rączki i dotykając elementów), bo to może być np. rolka alternatora czy coś podobnego.
-
jak już przy dźwiękach jesteśmy
to czy w każdej waszej belli przy wsiadaniu do samochodu kiedy wyswietlacz na desce sie załącza występuje taki dziwny dźwięk jakby przewijania kasety? czy to normalne? czytałem gdzieś, że ktoś tak miał w 156 ale nie moge znalezc czy w 159 to normalna sprawa czy cos jest zrypane
-
Nie chce Ciebie martwić ale 1 opisywany dźwięk to ze skrzyni biegów zapewne mechanizm różnicowy. Drugi dźwięk to kalpy od wentylacji się przemieszczają - miałem tak jak wymieniłem panel klimatronika na ten po lifcie, na starym klapy tak nie szalały.
-
mechanizm różnicowy możesz słyszeć jedynie podczas jazdy,a kolega pisze,że zaraz po rozruchu też to czasami słychać więc nie strasz go skopaną skrzynią.Raczej bym skupił uwagę na napędzie PK.
-
Czyli np. jeżeli opisywany dzwięk występuje między innymi na postoju, na luzie, to można wykluczyć skrzynie biegów?
zamówiłem w ciemno zbiorniczek do wspomagania bo słyszałem, że przez niego też może występować owe buczenie, zobaczymy.
z tymi klapkami da sie coś zrobić? przeszkadza to w czyms prócz odczuć słuchowych?
-
Driller coś mi się wydaje, że opisujesz dźwięk, który pojawia się w momencie wkładania kluczyka do stacyjki, a ten dźwięk towarzyszy zwolnieniu blokady kierownicy. Zwykle jest to praktycznie niesłyszalne, ale jak masz skręcone koła i kiera napiera na blokadę to ten dźwięk się pojawi, a sama kierownica lekko się ruszy co jest normalnym zjawiskiem.
-
Blokada kierownicy to robi tylko "bzyk" i już, a jak coś bzyczy i/lub terkocze z konsoli środkowej przez kilka sekund to silniczki klap w nagrzewnicy.
-
nie tak do końca Driller możesz wykluczyć tą skrzynię na postoju.Mechanizm różnicowy o którym wspomniał kolega "axel" tak,ale całą skrzynię nie.Jeśli coś tam słyszysz a wycisza się po wciśnięciu sprzęgła to wtedy śmierdzi skrzynią,jeśli natomiast nic się nie zmienia po wciskaniu sprzęgła i jest tylko taki delikatny dźwięk podczas puszczenia sprzęgła to skrzyni raczej możesz dać spokój.Odwrotnie ma się sprawa z łożyskiem oporowym i wciskaniem sprzęgła,ale to już zupełnie inna historia.
Wspominając o AR156 to tam taki specyficzny dźwięk wydawał jak pamiętam czujnik temperatury od climatonika który jest montowany obok sterowania nawiewami.
-
A to sorry, bo zasugerowałem się wyłącznie późniejszym postem.