-
Alfa 147 problem.
Dzień dobry,
chciałbym przedstawić swój problem z moim samochodem. A mianowicie czasami po postoju gdy odpalam samochód to odpali za pierwszym, ale przy gazowaniu na luzie nie wchodzi na obroty, przy próbie ruszania zgasł i później nie chciał odpalić wcale. Nawet rozrusznik nie kręcił. Działo się tak już dwa razy, lecz zawsze po dłuższej przerwie odpalił. Dzisiaj po którejś próbie zapalił się komunikat o dystansie do serwisu i ASR fail czy jakoś tak. W komputerze był tylko błąd z przepływomierzem. Proszę chociaż o nakierowanie co może być problemem.
-
Sprawdź tą przepływkę i ciśnienie na pompie CR.
-
Pompie CR? Przepraszam nie jestem obeznany w takich nazwach. Jeżeli to pompa paliwa to w komputerze było ciśnienie 301żądane i 301 dostarczane
-
Z drugiej strony skoro odpala, to pewnie nie pomp. Dziwne objawy, na początek powiedz w jakim stanie masz akumulator, bo skoro nie chce kręcić to pewnie słaby lub nie ma styku do masy.
-
Aktualnie jestem w pracy i nie jestem w stanie stwierdzić tego, ale możliwe że jest słaby, bo potem nawet szyby nie chciały się zamknąć i wyświetlacz przestał świecić. A z jazdą to mam taki problem, podobno od przepływomierza, że wolno się rozpędza, turbina normalnie dziala, a dopiero przyspiesza od 2.5 tysiąca a czasem wcale. Kupiłem już przepływomierz od Boscha do wymiany, jest możliwe że pomoże ten zabieg?
-
Na przyspieszanie raczej na pewno, odpalanie i błędy asr to raczej aku.
-
To sprawdzę ten akumulator. A mógł mieć on wpływ na znikome gazowanie po odpaleniu? Że wciskam do zera a tu wskazówka od onrotów wzrasta delikatnie i spada? Tylko dwa razy się tak stało
-
Dziwna sprawa, ale nie wykluczałbym winy słabego aku, sprawdź podłączenie klem i ładowanie. Może to też być od przepływki skoro już padaka. Możesz ją odpiąć i się przekonasz.
-
I jeszcze dodam że na końcu tylko przy kręceniu kluczykiem było takie "tssss", bez rozrusznika. Czy takie próby odpalania mogą uszkodzić auto?
-
Raczej nie, ale wydaje mi się że twoje aku już tylko na złom się będzie nadawało. Nie wiem jakie TSS :P wydawało twoje auto, ale to pewnie przekaźniki.