Czy w Twin Sparkach może wystąpić spalanie stukowe?
Witam
Gdzieś czytałem, że dzięki zastosowaniu dwóch świec na cylinder nie ma możliwości wystąpienie spalania stukowego.
Ale, zauważyłem u siebie, że jak się silnik dobrze rozgrzeje to przy gwałtownym dodawaniu gazu, zazwyczaj np na 3 biegu, np mam 2500tys obrotów 3 bieg i wciskam gaz to przy około 3tys obrotów słychać takie dziwne dźwięki, takie jakby stukanie, ale nie żadne metaliczne ciężko to określić a nagrać praktycznie nie możliwe ze względu na szumy powietrza. Przez chwilę to występuje i jak dalej "pójdę" z obrotami to przechodzi. Ale, jak np zacznę trzymać te 3tys obrotów i zacznę puszczać i dodawać gazu to te zgrzytania występują cały czas. Na 2 biegu też to jest. Na biegach powyżej 3 nie wiem bo szum jest już zbyt duży żeby to usłyszeć.
Nie ma to żadnego wpływu na pracę silnika, dynamikę itd, ale jest mega wkurzające. Na jałowym przy gazowaniu nie ma żadnych dźwięków, tylko podczas obciążenia. Stąd moje podejrzenie na spalanie stukowe. Jak sprawdzić czy to to? Czy tankując paliwo 98 jeżeli to faktycznie stukowe to powinno przejść?