-
Prędkość boxera
Testowałem w Niemczech na autobanie maksymalną prędkość mojego auta. To boxer 1.6 z roku 1996. Jechalem przez jakiś czas 170 km/h, obroty silnika wynosiły wtedy 5 i pół tysiąca. Auto jechało równo, bez zarzutu, wyczuwalne było jedynie drobne drżenie kierownicy. Zwiększyłem na krótko prędkosc do 180, obroty dotknęły czerwonego pola. Niedługo znów bede w Niemczech, chcę kontynuować test. Pytanie czy ktoś wie, ile takim autem można pojechać? Przebieg mam 160 tysięcy, rozrząd robiłem przy 140 tysiącach, auto jest zadbane, w dobrej formie i nie zajeżdzone.
Nie chce jednak ryzykować, zeby nie przesadzić:) Ile można nim pojechać bez męczenia silnika? I czy można jechać dłuższy czas ze wskazówką obrotów na czerwonym, czyli ponad 6 tysięcy? Inne silniki, innego typu nie znoszą tego.
dzięki za info:)
-
W danych technicznych predkosc max to 185km/h. Ja swoim boxerkiem jechalem chwile 180 na obwodnicy niedaleko mnie,ale sie skonczyla wiec musialem hamowac i do konca nie pociagnelem. Jednakze mysle ze to juz byla koncowka, no moze do tych 185 bym pociagnal jeszcze.
-
To ja 1,4 jechałem ponad 190km/h ale tylko raz.Bardzo długo się rozpędzała.
-
Swoją bella 146 1.6 boxer na gazie jechałem 193 km/h +/- 3 km/h
Niebawem powtórzę test :) o wynikach poinformuje:)
-
Ja swoją jechałem licznikowo 170km/h (potwierdzone z drugiego auta) i jeszcze trochę było pod nogą. Więcej się bałem, opony były zimowe a w powietrzu wiosna. Jak na 14latkę uważam to za super wynik.
-
czyli poziom 170-180 to maksimum i nie trzeba dalej piłowac:)
-
ja jechalem swoja 170 i pewnie by dalej sie dalo ale jakos mi juz serce nie pozwalalo
-
ja swojej jeszcze tak do końca nie testowałem ale 170km/h leciała bez zadnych oporów ;) a jeszcze spory zapas pod nogą miałem ;) jak przeprowadze dokładniejsze testy to na pewno napisze ;)
-
Mi udało się licznikowe 180 km/h, ale wskazówka obrotów była na pograniczu czerwonego pola. Dodam że silnik 1.4
-
no własnie, czy można jechać na czerwonym polu? chce dociągnąć do fabrycznie podawanej max prędkosci czyli 185. Ale to już ponad 6 tysiecy obrotów. Oczywiscie, na krótkim odcinku. Czy mozna zaryzykować czy też jakoś nadweręże silnik?