Błąd P0091 - jak zlokalizować problem??
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów :D Wiem, że podobnych tematów zarówno w sieci jak i na tym forum jest masa, niemniej nigdzie nie znalazłem informacji jak najsensowniej postępować by uniknąć niepotrzebnych wymian i napraw.
Generalnie gdy problem wystąpi kończy się wejściem w tryb awaryjny auta. Wystarczy zgasić i zapalić by znów auto normalnie pracowało. Wiedziałem o problemie od poprzedniego właściciela, ale on sugerował, że to wina DPF i rzeczywiście występował tylko w momencie jego wypalania i to na zasadzie raz do roku. W końcu doszło do tego że wypalanie = tryb awaryjny. Z braku czasu oddałem do mechanika, który stwierdził zapchanie dpf i go zregenerował, teraz rzeczywiście auto jest w stanie wypalać filtr do końca, jednak problem zaczął występować również podczas normalnej pracy silnika. Dzieje się to zawsze podczas jazdy autostradowej. Praktycznie tylko wtedy, kiedy jadę równym tempem. Nigdy nie zdarzyło się to podczas przyspieszania. Dodatkowo zauważyłem, że minimalnie faluje na zimnym silniku do osiągnięcia temperatury ok. 70 stopni według wskazówki na pulpicie. Falowanie nieoczywiste, bo według MES`A +-10 obrotów więc zarówno wskazówka obrotomierza jak i efekty dźwiękowe są ledwie wyczuwalne.
Podsumowując chciałbym sam zdziałać z tematem bo już teraz prawdopodobnie niepotrzebnie regenerowałem DPF i chciałbym uniknąć kolejnych kosztów. Jest to AR 159 1.9 16v 150KM. Przebieg auta to 120000km, kolektor bez klap wirowych, zaślepiony całkowicie EGR, DPF działający. Na dzień dzisiejszy planuję przeczyścić wszystkie wtyczki związane z układem paliwowym + jeździć z laptopem, kwestia tylko czy zbiorę logi wersją darmową MES? W głowie układam już teorię, że sprzedający wiedział w czym problem i czeka mnie spory wydatek w postaci wtrysków...
Dlatego też proszę o sugestię w jakiej kolejności i w jaki sposób sprawdzać kolejne komponenty, by po prostu uniknąć strzelania przez mechanika co jest do roboty. Z góry dziękuję za pomoc, a wątek być może pomoże usystematyzować wiedzę w tym aspekcie, która rozsiana jest po innych wątkach w sieci.