Napisał
epsonix
Wg mojej skromnej wiedzy po samym zalaniu 98 to możesz mieć nawet trochę słabsze osiągi niż na 95. Natomiast 98 ma dawać większe pole manewru z modyfikacją map zapłonowych, można bardziej je zmodyfikować zanim osiągnie się spalanie stukowe. Z tego co pamiętam to różnica w strojeniu dla 98 miała być w górnej części obrotów, więc na chłopski rozum raczej jeśli chodzi tylko o moc maksymalną. Cinek mi mówił że faktycznie można osiągnąć te 5-10KM więcej. Nie przypominam sobie jednak słowa na temat wzrostu momentu obrotowego po strojeniu na 98 wg strojenia na 95, ale ja się nie znam :)
BTW, widzę że Ci nie trzymała serii przed modem - wydaje mi się że powinieneś mieć te przynajmniej 10KM więcej przed. Wg. instrukcji 1.4MA ma mieć 170KM przy 5500obr/min, u Ciebie max jest przy ok 5100 i jest mniejszy niż powinien (a z reguły jest większy o 5-10KM jak wszystko jest tip-top z autem i paliwem). Jesteś pewien że nie masz jakiegoś drobnego niedomagania? A może paliwo liche? Ja bym jednak nie stroił zanim silnik nie działałby jak należy. No chyba że hamownia jakaś nieskaliborwana i wyniki przekłamane? Sorki za psucie humoru, ale to tylko z troski/na wszelki wypadek, wydaje mi się że lepiej sprawę wyjaśnić niż później auto naprawiać. Może podpytaj coś w dziale Tunning, albo tu, ktoś z większą wiedzą niż jak i doświadczeniem się może wypowie na temat Twojego wykresu.