-
Diagnostyka
Chciałem ogłosić wszem i wobec kolegom i koleżankom z forum, że nabyłem interfejsy diagnostyczne m.in. do naszych alfinek chętnie pomogę bezpłatnie forumowiczom w rozwikłaniu jakiś problemów na żywo, oczywiście w miare możliwości sprzętu i swojej wiedzy na ten temat.
Oczywiście z góry przepraszam adminów, modów i innych użytkowników forum jeżeli w jakikolwiek sposób naruszyłem tym ogłoszeniem regulamin forum.
-
pytanie ..
gdzie w 164 Q4 (po FL) znajduje się złącze do diagnostyki Airbagu ? szukaliśmy z mackiem_czer pół dnia i nici z poszukiwań ..
tam gdzie być powinno - nie ma (po prawej stronie deski rozdzielczej w kabinie koło schowka)
-
Generalnie w 164kach są trzy miejsca gdzie może być złącze. Pierwsze jest pod schowkiem (z reguły oplata główną wiązke w tym miejscu), drugie to za zaślepką pod wylotem nawiewiu z prawej strony, trzecie pod maską w okolicach prawego reflektora
-
w żadnym z tych miejsc nie było możliwości zdjagnozować Airbag..
a powiedz mi .. czy do diagnostyki viscomatica potrzeba jakis kosmicznych programów? gdzie się wpiąć z komputerem do diagnostyki?
-
Złącza diagnostyczne są także w okolicach skrzynki z bezpiecznikami. Po odchyleniu osłony dolnej deski, nad szkrzynką bezpieczników, powinny być dwa złącza owinięte/podczepione pod jedną z wiązek. Jedna z nich będzie do Air Bagu a druga do sprawdzenia zestawu wskażników - tak przynajmniej opisuje to serwis. Złącze po stronie pasażera (za zaślepką) jest do diagnostyki klimy. Złącza sprawdzone na modelu super rocznik 93 i 96.
-
Kolega Czarny ma racje. Jeżeli chodzi o viscomatic to nie wiem na 100% bo jeszcze nie diagnozowałem, ale sterownik napędu jest spięty z ECU i pewnie diagnozuje się podłączając pod port komputera silnika. Na dniach będę miał do tego program więc dam znać.
-
Koleg a mozesz zdradzic cos to za interfejs i jakie oprogramowanie?
-
Interfejsy to Euroscan i Multiscan oparte na ELM 327 i powiem szczerze są wystarczające. Programy jakie posiadam to Visa (Euroscan) oraz ScanMaster i PCMScan (Multiscan). Za licencje do tych programów zapłaciłem worek złota i póki co wszystko działa tak jak należy :)
-
Ja posiadam euroscana na PICu, testowalem narazie tylko na mojej 164 i niestety jakos nie moglem sie polaczyc z ECU :(
-
poszukuje w miare taniego i dobrego kabla oraz programu do alfy 164 - najlepiej jak by to byly linki jak ktos ma