-
Spalanie 1.9 JTDM 150km
Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem alfy 156 z 2006 rok (końcówka produkcji), jest to wersja sportwagon, pytanie do was ile wam palą te silniki? Bo szczerze powiedziawszy spalanie według mnie jest o wiele za duże, jeździłem wcześniej wersją 8V i tam schodziłem spokojnie poniżej 6l, tutaj natomiast przy bardzo delikatnej jeździe mieszanej z przewagą trasy spalanie oscyluje 6,5-7l/100km i to jest 100% ecodriving aż sie boje co by było gdybym deptał mocniej, termostat wymieniony po zakupie wiec temperature ładnie trzyma, silnik w bardzo dobrej kondyncji nie kopci zero problemów. Dodam, że spalanie z kompa 4,4/100km!
-
-
aż tak bardzo przekłamuje komputer? szok
-
Do poczytania http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_1_9jtd_.html
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
-
Z przymrużeniem oka:
5l/115KM=0,0433l/KM
7l/150KM=0,0466l/KM
:P
Nie wiem jakiego spalania oczekujesz. Ja po zagrzaniu silnika jeżdżę dynamicznie i skrajne średnie z dysrybutora (przy tankowaniu ok 50l) jakie zanotowałem to:
-najniższe w lecie 6,2l/100km
-nawyższe w zimie 9,7l/100km
Wszystko zależy od temperatur i infrastruktury po jakiej się poruszasz.
-
Moja wcina między 5.3 a 6.5. Zazwyczaj 6l 80/20 trasa/miasto. Średnie przelotowe 90-120 czasem i 140, dynamicznie. Na kompie pokazuje 5.0-5.7.
Pamiętaj, że 16v nie lubią niskich obrotów. I tak raz w tygodniu (o ile zamulasz cały tydzień) przyda się przedmuchać turbo wysoko kręcąc na 3/4 biegu.
-
No i mój nowy nabytek wciąga 7,5 l/100km 50/50 miasto/trasa odcinki po 20 kilometrów (nowy termostat) noga ciężka.Komp zaniża o 2 litry na setkę. Mimo wszystko myślę że to sporo, miałem kiedyś 2.4 JTD 136 koni i powiem szczerze że mniej żłopała, że już nie wspomnę o miłym mruczeniu.
Pozdro
Dugi
-
Nie no 7.5 na 100 wydaje mi się mimo wszystko trochę za dużo. Też lubię sobie nie raz pocisnąć, robię dużo z reguły krótkich tras (do 10km) i spalanie u mnie przed wymianą walniętego wtrysku było w okolicy 6.5l. Komputerek pokazuje w zależności od humoru 5.4-5.9 czyli zaniża ale nie aż tak bardzo. A i dodam, że przed zimą było mega krucho z kapuchą i mam teraz założone bieżniki od kumpla za flaszke, ciężkie jak cholera.
-
Sprawdź rozrząd. U mnie był przestawiony 1 ząb i po wymianie znacznie spadło mi spalanie, nawet około litra na 100km
-
Okazało się że z przodu w oponach miałem ciśnienie w okolicach 1,5bara, dobiłem, zalałem do pełna, przejechałem ponad 300km i spalanie takie jak powinno być podczas takiej jazdy, mianowicie 5,5l/100km. 80% trasa, raczej lekka noga :)