Jaki mam dobrac potencjonalnie najlepszy alumulator do mojej Belli 166 2.5 V6 Benzyna ????
Printable View
Jaki mam dobrac potencjonalnie najlepszy alumulator do mojej Belli 166 2.5 V6 Benzyna ????
Najlepiesz o identycznych parametrach ;)
Hmmmmmmmmmmm Mialem 100Ah 760A ?????Wiec taki??????
Dokładnie tak, uprzedzam że tani nie będzie :/
Podpinam sie pod temat czy rzeczywiście do 2,5v6 akumulator wrzucic 100Ah 760A czy moze byc 860A badz 900A czy pozostac przy 100Ah 760A??
Chodzi Ci o A czy Ah???
Generalnie powinien być taki jak w instrukcji. Mi padła właśnie "setka" (100Ah) i chwilowo musiałem założyć coś mniejszego. Nie pamiętam teraz dokładnie ale coś koło 80Ah i widać wyraźnie słabiej kręci. Tak więc niby daje radę (niektórzy też mają mniejsze i żyją) ale myślę że tu nie ma za bardzo z czego schodzić.
Żeby rozbujać v-kę potrzeba dużo prądu, aczkolwiek w moim jtd mam 80ah centry plus i świetnie sobie radzi. Dziwne że w benzynie nie domaga......
Panowie... przy rozruchu liczy się prąd rozruchu (A) a nie pojemność akumulatora (Ah). Pojemność jest żeby przetrwać zimę ;)
Tak więc czy 80Ah dobrze kręci V6? A jaki ma prąd rozruchu? Teraz można kupić aku w okolicach 80Ah z prądem ponad 800A, a kolega wyżej pisał o modelu 100Ah i 760A. Jak ktoś jeździ głównie po mieście, to lepiej mieć mniejszą pojemność a większy prąd - bo duży aku z niejszym prądem który będzie niedoładowany szybciej padnie.
Dokładnie tak a nie inaczej :)
100Ah jest do diesla. Według instrukcji do V6 powinien być akumulator o pojemności 70Ah.