-
Brak biegów - sprzęgła
Witam Wszystkich,
Sprawa przedstawia się następująco: podczas dzisiejszej jazdy w pewnym momencie okazało się, że nie mam możliwości wrzucenia żadnego biegu. Zanim zgubiłam biegi, dawało się odczuć, że dosyć ciężko wchodzą, a nieraz nawet trzeba było wykonać kilka prób.
Później już nic nie mogłam wbić, dlatego zjechałam na pobocze. na postoju okazało się, że wszystko działa, jednak po odpaleniu nadal było to samo. Pedał sprzęgła normalnie odbija, chociaż nie wiem, czy troszeczkę nie jest miększy (ale to ciężko powiedzieć). Wajcha zmiany biegów nie jest rozluzowana, czy coś, więc zapewne nic tam nie spadło.
Co mogło się stać ?
Boję się, żeby to nie było coś kosztownego.
Ps. Wycieków żadnych nie zauważyłam.
Pozdrawiam,
-
-
Czyli wychodzi, że nie wysprzęgla do końca. Trzeba zobaczyć, jak pracuje wysprzęglik. Czy naciśnienie pedału pwooduje dużą zmianę skoku dzwigni na której jest łozysko oporowe.
-
Dzisiaj sobie myślę, spróbuje zobaczyć jeszcze raz, może się coś zmieniło,
no i włączam silnik próbuje wbić bieg, nie idzie, jeszcze raz, tak trochę ciężko, no i w końcu zaskoczyło.
Więc teoretycznie jest ok. Jednak przy puszczaniu sprzęgła dochodzi jakiś dziwny odgłos, ale dzięki temu może ktoś będzie mi w stanie bardziej przybliżyć, co może się dziać, co do naprawy.
Ps. Wczoraj został odpowietrzony układ, nie wiem, czy to mogło coś pomóc, czy po prostu od stania się coś odblokowało.
-
A spróbuj tak: Wrzuc bieg na wyłaczonym silniku, a potem przekręć zapłon i dygnij rozrusznikiem - dopsłownie na chwile. Auto powinno ruszyć do przodu.
Wyrzuc bieg, odpal auto normalnie, i spróbuj wbić bieg ze sprzęgłem.
-
No to tak zrobiłam, szarpnęło lekko, później od nowa włączyłam silnik i wrzuciłam bieg i przez chwilę jak jeździłam do tyłu i do przodu to było w sumie dobrze, ale chwilę później znowu to samo, taki odgłos dziwny od sprzęgła.
-
Podejrzewam, że winę może ponosić tutaj łożysko wyciskowe(oporowe). Raczej bez wyjęcia skrzyni się nie obejdzie. Łozysko to koszt ok 70zł. Wyciagnięcie skrzyni to nie problem, ale jesli sama tego nie będziesz robi to podejrzewam, że mechanicy beda chcieli troche złotych monet za to. Przy okazji wówczas, mogliby profilaktycznie wymienić simering na wale.
-
Ja bardziej szukałbym w samym mechaniżmie zmiany biegów niż w samym sprzęgle
-
Ale na postoju, bez właczonego silnika, biegi wchodzą dobrze. Problem zaczyna się gdy silnik jest odpalony.
-
Na zapalonym silniku gdyby było zwalone sprzegło biegi wchodziłyby ze zgrzytem