-
Wibracje na postoju
Panowie mam dziwne wibracje na postoju.
Zaobserwowałem że jak wcisne sprzęgło to wibracje(bucznie) nie ustaje, jest tak samo jak puszcze. Ale ja wcisne sprzęgło i np wrzucę jakiś bieg to te wibracje(buczenie) ustaje. Z kolei znow puszczam sprzęgło wibracje(buczenie) znów jest, wciskam bez biegu dalej jest. Wrzucam bieg i trzymam wcisnięte sprzegło cisza. Ruszam delikatnie z jedynki i słychać te wibracje(buczenie) tak rytmicznie jak koła się kręcą.
Czy to będzie jakaś poduszka?? Walczę z tym tematem juz długo i nikt nie może tego zdiagnozować. Może ktoś miał coś podobnego?? Silnik to 1.9 8v JTDM
-
Sprawdź czy wibracje nie pochodzą od wężyka paliwa przy filtrze.
-
A jak to dokladnie sprawdzić?? No i byly by takie wibracje rytmiczne z obracaniem się kół od tego wężyka??
-
Na pewno mogą być zależne od chwilowego położenia silnika.
Jeśli masz te wibracje na postoju to w momencie, w którym występują, złap za wężyki przy filtrze. Problem powstawał przez odkształcony oring w złączce.
-
Czyli wężyk może to powodować tylko przy filtrze, dalej jesli nie to to nie ma co szukać przy wężykach??
-
Akurat wspomniany przypadek kilka razy na forum się pojawił, dlatego wspominam.
-
Po nocy jak auto zimne całkowicie nic nie slychać przez 2-3 km
-
obstawiam coś z łożyskiem wyciskowym sprzęgła, pewnie jest uszkodzone i nie rozłącza do końca sprzęgła. Po wbiciu biegu wałki skrzyni się blokują i nie hałasują. Innego wytłumaczenia na brak hałasu po wbiciu biegu nie znajduję.
-
Udało Ci się rozwiązać problem z tym wibracjami?
-
Tak, skrzynia M32 do roboty :) czyli nic przyjemnego.