-
Marchewka
Panowie wczoraj 2 dni temu miałem takie zdarzenie: wyskoczył mi pijaczek na rowerze i musiałem przy prędkości około 110 km/h przyhamowac , potem zauwazyłem na desce , że pali sie marchewka, żadnych innych objawów nie zauwazyłem. Przejechałem jeszcze jakieś 7 km. Po ponownym odpaleniu silnika marchewka zgasła, ale po przejechaniu znowu moze 2 km w cyklu miejskim znowu sie zapaliła, tym razem , bez jakiegioś notowanego prze ze mnie powodu. Potem znowu ponownie zgasiłem na następnym postoju i odpaliłem i znowu zgasła , potem trasa około 15 km i nic . Na drugi dziń i do teraz nadal jest ok. uspokoiła się. Co mogło byc powodem że przy tym hamowaniu sie zapaliła, czy to tylko zbieg okoliczności? Co sledzi tak naprwde ta kontrolka?
-
A w jakim to aucie się zapaliła?
-
-
Przeczyść czujnik ciśnienia doładowania - może pomoże. Przyczynę na 100% zdiagnozujesz po podpięciu pod komputer
-
Dzięki za rade , ale gdzie go szukac ?
-
Tu jest taka opcja "SZUKAJ" wpisz tam po prostu "czujnik ciśnienia doładowania"
-
Maciek-156 , poczytałem sobie jak mi poradziłeś i w jednym z postów wyczytałem mniej więcej jak działa cały system pracy turbiny i co sie dzieje z silnikiem podczas kiedy następuje , sławne "przeładowanie" . I teraz wracam do mojego przypadku , otóż jak wcześniej pisałem gdy wyskoczył mi ten pijaczek musiałem nagle przyhamowac . I teraz moja teoria - skoro system ma sygnalizowac o tym , ze nastepuje przeładowanie to właśnie nagłe przyhamowanie mogło spowodowac , że tak właśnie sie stało, turbina rozpędzona a silnik spada drastycznie na obrotach, czyli dla systemu ewidetnie przeładowanie, czyli za dużo pary do wolnego silnika. Zatem może kontrolka zasygnalizowała dobrze i wszystko jest ok. Tylko zastanawia mnie późniejsze ponowne zaświecenie , juz bez konkretnego powodu, i faktycznie to daje lub nasówa 2 wnioski , zacieranie się łopat( bo było by idiotyczne , żeby po kaźdym hamowaniu następowało przeładowanie) lub siada czujnik doładowania a to hamowanie to poprostu zbieg okoliczności.
-
kolego u mnie marchewa sie zaswiecila jak mi pasek wspomagania strzeli potem jak w kaluze wjechalem a jak podpiolem autko pod kompa to wyszlo ze pedal gazu po skasowaniu wszystko zniklo koszt 30 zl pozdrawiam
-
Raczej serwo hamulców "skonsumowało" całe podciśnienie i przestawiła się geometria turbiny.
W pierwszej kolejności czujnik cisnienia doładowania i EGR do czyszczenia, a następnie sterowanie zmienną geometrią turbiny kontrola szczelności - ewentualna wymiana węzyków i elektrozaworu sterującego
-
Dzięki Maciek, czas zakasac rękawki i do roboty !