-
Wybuchy gazu
Chlopaki mam problem z dosc czestymi wybuchami gazu.Do wymiany mam swiece i przewody i to musze zrobic natychmiast.Mysle,ze to jest przyczyna,ale pewien pan z serwisu Alfy powiedzial zeby zmienic filtr powietrza ze zwyklego na stozkowy i problem zginie co wydaje mi sie absurdem,choc moge sie mylic.Doradzcie cos,bo juz zglupialem.Dzieki.
-
Dużo też zależy od jakości gazu. Mi na Orlenowskim kichał- a jak nabiłem na Statoilu to po rozgrzaniu silnika nic się nie dzieje(na zimnym nie włączam gazu). Mam przy tym gazowe świece Briska(nie pamiętam jaki typ) i standardowy filtr powietrza- nic się nie dzieje.
-
Ja juz wszedzie probowalem gazu i nadal to samo.Gosciu mi poustawial wszystko i co?Nadal nic.Najlepsze jest to ze na zimnym nie wali tylko na rozgrzanym i to tak ze gumke zwala z antywybuchu.Powiem wiecej,filtr powietrza pekl.
-
Miałem podobny problem w 164.Winne okazały się czujniki położenia wału korbowego oraz rozrządu.Po wymianie tych czujników nie mam żadnych problemów.Podróbki FACET kosztują około 130zł.Czujniki te pomimo dobrych parametrów rezystancyjnych potrafią wprowadzać błędy(jedynie na oscyloskopie można sprawdzić czy podają prawidłową charakterystykę .Pozdrawiam
-
Ty Noe Ty mnie nie strasz.Podrobki kosztuja 130zlociszy a oryginalne?A niewiesz przypadkiem jakie beda jeszcze objawy padajacego czujnika pol.walu?Najpierw chcialbym wymienic to co wiem,ze jest padniete a dopiero pozniej brac sie za reszte.
-
moja strzelała jak głupia, tez rozwaliło obudowę filtru powietrza ale po wymianie kabli i świec przestało strzelać. Kable Championa u mnie wytrzymują jakies 30 tys km i zaczynają sie przebicia a co za tym idzie :arrow: wystrzały
-
czesto pomijana sprawa przy strzalach jest zla regulacja zaworow
-
zgadza się, zawory też na pewno grają istotną rolę. Swoją drogą to przejrzał bym stan reduktora szczególnie membrany i czy się co nie zacina (membrana). U mnie do tej pory po silniku ganiają się iskry (czekam na ten zacny dzień nowych przewodów :D ) ale nie mam problemu ze strzałami.
Jeśli chodzi o filtr powietrza to może to być wynikiem właśnie samego reduktora. Na normalnym filtrze będzie chodził cacy.
Aha , sprawdź szczelność połączenia (węża) reduktora z dolotem (mikserem jak masz) i cały dolot przed przepustnicą czy nie ma lewego powietrza. Możesz jeszcze spróbować przekręcić lekko (0.5 obr) śrubą regulacyjną na reduktorze w lewo (uboższa mieszanka al'a "sport" filtr :) i wyczuć czy się coś zmieniło.
-
Ok Pawelek sprawdzimy zobaczymy.Parownik powiem szczerze jest juz nadszarpniety zebem czasu wiec najlepiej bedzie chyba wymienic go na nowy.
-
Też mam pękniętą obudowę filtra powietrze /tak juz kupiłem autko/. Czasem też strzelić potrafi. Pytanie gdzie mozna nabyć nową obudowę do filtra ewentualnie jakim klejem ją posklejać ?