-
pompa CR
Witam postanowiłem dzisiaj pozbyć się klap wirowych wszystko poszło ok tylko przy zakładaniu pompy CR wszystko szlak trafił, tak na skróty pompa wsadzona, klin wypadł, nakrętka od rolki zębatej wkręciła się krzywo, teraz nie da się jej wykręcić ponieważ obraca wałkiem pompy CR. Pomóżcie jak zablokować wałek pompy żeby odkręcić nakrętkę (22) przy kole zębatym :adore:
-
Powinno dać radę kluczem pneumatycznym
-
nie posiadam takiego zostaje chyba zaholować belle do mechanika :mad:
-
hm, kluczem pneumatycznym nie dojdziesz bo nie ma miejsca. Trzeba by bardzo wysoko podnieść silnik.
Jako tako nie da sie tego wałka zablokować. Możesz sprobowac od czoła naspawac jakis imbusowy klucz chociaż nie jest to najlepszy pomysł bo może skrzywić wałek.
Ostatnia opcja to odkręcić cały dzwon pompy Cr i wtedy jak już wszystko będzie luzem cos wymyślić.
A już całkiem ostatnia opcja to wziąć kątówkę, zniszczyć koło pasowe tzn obciąć co się da i zrobić sobie dojście do nakrętki a następnie naciąć nakrętkę . Wtedy na bank zejdzie.
Koło pasowe to nie sa jakieś straszne koszta.
-
Tylko jak mu klin wypadl to kolo pasowe zablokuje a walek bedzie sie krecil dalej. Zobacz czy walek nie ma otworu od czola do zablokowania.
Napisane z komóreczki!
-
wiem, nie doczytałem :) ale już poprawiłem :)
-
heheheh ;) widze, że nie tylko ja dałem dupy przy montazu pompy CR wywalajając klapy.
Szczerze - ułam kolo, albo je utnij (40zł uzywka z kurierem na allegro z klinem, pasuje od opla, fiata)
Wywal całą pompe jeszcze raz na stól, podjedz i niech ktoś złapie to pneumatem.
Sam się mećzyłem - ja z kolei za mocno dokręciłem koło - które pękło, nie mogłem zdjąc nakrętki - skończylo sie wyjęciem pompy i w 30 sekund u znajomego mechanika miałem po problemie
-
Wystarczy rozciąć nakrętkę i kupić nową. Tylko czy gwint na pompie jest dobry?
Tak się zastanawiam jak można taką nakrętkę źle nakręcić ... używamy palców do wkręcenia całego zwoju nakrętki!!!!
Napisane z komóreczki!
-
No można mi się udało, spróbuje rozciąć nakrętkę, wywalenie kola pasowego raczej nie wchodzi w grę bo nie chce ruszać paska rozrządu mam jeszcze pomysł zablokować wałek jakimś drutem śrubokrętem wciskając go w miejsce klina
-
klin mozesz samemu zrobic z sruby .Ja tak zrobilem,bo tez go zgubilem,a srube odcilem kawalek,doszlifowalem na wymiar i pasuje.Srube hartowana uzylem,tam na pompie nie ma duzych przeciazen.Przynajmniej tak paru kolegow pisalo,jezdze tak juz ponad rok i 20 tys zrobilem prawie.