-
1 załącznik(i)
Sprężyny tył
Załącznik 205770
Jak widać na załączonym zdjęciu przód jest zbyt wysoko, a tył siedzi. Z przodu sprężyny Kayaba (pewnie taka sama sprężyna do wszystkich wersji silnikowych i przy lekkim TS przód idzie do góry), tył to Lesjofors. Po wymianie przód jest na tym samie poziomie, jak w przypadku starych sprężyn (prawej się pękło), a tył podniósł się o jakieś 5-10mm. Od początku był problem z ładownością, ponieważ wystarczyło minimalne obciążenie bagażnika, czy jedna osoba na kanapie i tył siadał. Dwie osoby to już potrafi dobijać. Ostatnio rozmawiałem z właścicielem 166 i ma ten sam problem, ale nie pamięta, jakie sprężyny mechanik zamontował. Może ktoś wymieniał tył na Kayabę, Monroe, czy oryginały i tył stoi znacznie wyżej?
W miejscu koła zapasowego siedzi dodatkowo butla LPG.
-
KYB ma wszystkie rodzaje sprężyn do 166 inne do TS inne do V6 inne do V6 z automatem a jeszcze inne do JTD. Sprawdź czy na pewno masz dobry model sprężyn, wszystkie informacje znajdziesz w katalogu producenta wg. katologu KYB u Ciebie powinny być RC1159. Mam komplet KYB dedykowany do 2.5 v6 z manulaem przód + tył, auto stoi wyżej niż .... no właśnie nie mam porównania bo nie widziałem Alfy 166 na fabrycznych Sachs prosto z fabryki. Zarówno tył jak i przód zachowuje ten sam prześwit.
-
Może to wina butli? Z tego co wiem to [MENTION=788]tomaz[/MENTION] z tym walczył kiedys. Skończyło się na dorabianych sprezynach
wysłane z WC
-
Różnica jest zbyt duża bo moje obie 166 mają butle i nawet do pełna zatankowana niewiele tył siadał (nawet w poprzedniej na ugniesionej serii).
Albo jakieś felerne te sprężyny (a o takich tez na forum pisali np motogold) albo dorobić na zamówienie (tak jak tomaz) co wcale droższe od nowych nie jest.
-
Dokładnie tak, jak Masa pisze! Skończyło się na dorabianych sprężynach w firmie Pospring. Zobacz na foty jak mi siedzi tył:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1761495
Z przodu mam Kayaby. Z tym, że ja mam V6 + automat, no i klamoty w bagażniku. Sprężyny mam dobrane tak, że mogę jechać z pełnym bagażnikiem i dwoma osobami z tyłu i jest OK, nic nie dobija.
Tu masz dane sprężyn:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1501349
-
Sprężyny z przodu były dobierane pod TS, więc powinno być ok a stoi tak jak na starych sprężynach. Natknąłem się dzisiaj na 166 z TS i przód też szedł do góry, chociaż mniej niż u mnie. Dzięki za namiary na mocniejsze sprężyny, bo te Lesjoforsy nie dają rady. Może jak tył się podniesie to przód opadnie :). Mam jeszcze pytanie o średnicę (12mm) i długość (395mm), te wymiary oni dobrali? Lesjofors ma średnicę 11mm i długość 436mm, Kayaba podobnie, więc spora różnica na długości. Jak długo czekałeś na zrobienie sprężyn?
-
Oni dobierali i grubość i długość. Nie czekałem długo, ale nie pamiętam, to już dawno było..
-
nowe KYB na tył ktoś montował i teraz siedzi bardzo wysoko i nie chce się "ubić" dodam że ma także instalację LPG.
-
Może trochę odkopuję, ale we czwartek założyłem sprężyny. Też zamówiłem dorabiane na tył wg. wymiaru Tomaza. U mnie samochód stoi tak, że pięść wsadzisz między koło, a nadkole. Zdecydowanie krótsze bym założył teraz. Ale fakt, czy zatankowane, czy cokolwiek to samochód ładnie stoi :)
-
Jak całkiem zaladujesz tył to pewnie usiądzie i będzie idealnie. Daj im pół roku, to też nieco usiądzie :D