-
alfa 156 2.5 v6 swap 3.0
Z racji tego ze zakupiłem 156 2.5 v6 ze strzelonym paskiem rozrzadu stoję przed dylematem. Włożyć oryginał czy kombinować z 3.0? Argumentem za ratowaniem Alfy była cena zakupu i pochodzenie. Alfa kupiona w Neapolu więc brak jakichkolwiek oznak korozji. owszem będzie przy niej dużo pracy ale poradzę sobie z tym. odświeżanie wnętrza, cała karoseria do malowania (rysy i odchodzi bezbarwny) dostęp do części też nie będzie problemem. co miesiąc przez kilka dni jestem we Włoszech wiec wskoczy się na jeden czy drugi złom i zorganizuje się części jakie będą potrzebne. i tu pojawia się mój dylemat 2.5 czy 3.0 ??? niby odpowiedź prosta 3.0 ! lepszej okazji nie będzie. potrzebuje pomocy osób które już taka przeróbkę wykonały. przydałoby się tak w pigułce dla mnie i dla innych forumowiczów sporządzić listę potrzebnych elementów, potrzebnych do takiej zmiany silnika. jakie elementy pasują plug&play, co trzeba wymienić, co trzeba przerobić.
-
Tematów i porad jest i było już multum. Jaki problem jest przejrzeć forum?
Ale niech stracę...... potrzebujesz silnik. Kropka. A za swoje lenistwo pokaż efekt swoich prac jak skończysz.
-
wiem ze jest pełno. poszukac tez nie widze problemu. ale dawno wyrosłem z ukladania puzli. dlaczego nie mozemy tych wiadomosci jakos skondensowac w jednym poscie tak jak np. temat o felgach.???? krotko i na temat: do przekladki potrzebujemy 1. ... 2. ... 3. ... to robimy tak to tak. i wszystko. po co sie spinac jak mozna sobie ułatwiac sprawe...
-
Do przekładki potrzebujesz:
Punkt pierwszy i ostatni: silnika z wtryskiwaczami i baranami
-
A że tak odkopie temat.... czy wiązka komputer podejdzie z 2.5 do 3.0 czy elektrykę też trzeba wymieniać???
-
A czy w punkcie pierwszym i ostatnim widzisz może komputer?
-
Nie nie widzę:) wolałem się upewnić.... dziękuje za odpowiedz
-
14 załącznik(i)
trochę mi z tym wszystkim schodzi. z racji tego ze czas i fundusze są ograniczone. kolego Slavol oto efekt moich dotychczasowych prac .Załącznik 226848Załącznik 226849Załącznik 226850Załącznik 226851Załącznik 226852Załącznik 226853
- - - Updated - - -
Załącznik 226854Załącznik 226855Załącznik 226856Załącznik 226857Załącznik 226858Załącznik 226859Załącznik 226860
- - - Updated - - -
Załącznik 226861
- - - Updated - - -
wydech koncowy Ragazzon 58.0001.10 tlumnik srodkowy Ragazzon 57.0039.00 równe portki z kwasowki 54 mm rura zamiast katalizatora również Ragazzon. wszystkie elementy układu hamulcowego, kierowniczego, zawieszenia są nowe. maglownica po regeneracji. swap hamulców tył na 276 mm hamulce przód 330x32 poszerzone brembo z AR166. podłoga jak i profile zamkniete zakonserwowane antykorozyjnie.
- - - Updated - - -
stabilizatory z AR 156 GTA tuleje stabilizatorów żółty poliuretan
-
No i gitara, radzić nie było w czym bo robota prosta. Przy okazji wiele spraw ogarniętych, będzie z Ciebie "dobry" alfaholik ;)
Gratuluje.
-
witam po długiej przerwie. alfa już sprawnie się porusza i wszystkie problemy rozwiązane. aktualnie jestem na etapie kolejnych modyfikacji. zbieram informacje i ewentualnie części związane z dolotem. większa przepustnica, pojemniejszy kolektor custom, może większe barany, filtr bmc cda... i zastanawiam się nad zmianą wałków ssących z AR GTA. i tu pytanie czy wałki ssące w każdym 3.2 są identyczne. mam na myśli 3.2 montowane np. w 156 GTA w AR GT i 166 3.2 ... ? macie może jakieś doświadczenia z budowaniem dolotu bo BUSSO? czy kolektor o pojemności 11l. przepustnica o średnicy 84mm i barany 50mm to dobre połączenie? oczywiście zmiana wałków na te z GTA i remap... idę w dobrym kierunku czy to nie zda egzaminu? poproszę o podpowiedzi.