Witam. Mam pytanie do posiadaczy 1,9 jtdm - czy też wasza rura wydechowa jest czarna od wewnątrz?? ja mam okopconą a mój brat ma taką samą alfe i rure ma czyściutką... co może być tego powodem?
Witam. Mam pytanie do posiadaczy 1,9 jtdm - czy też wasza rura wydechowa jest czarna od wewnątrz?? ja mam okopconą a mój brat ma taką samą alfe i rure ma czyściutką... co może być tego powodem?
Napewno wiesz, że masz auto z DPF-em (bezobsługowym filtrem cząstek stałych).Proces wypalania sie cząstek sadzy jest samoczynny, niestety w 159 nie ma żadnej lampki sygnalizującej to. Jeśli czasami podczas jazdy zauważyłeś na komputerze pokładowym nagły wzrost spalania ON ( w zależności od egzemplarza może to być np. spalanie rzedu 14-15 litrów ON) to sygnał dla ciebie że własnie DPF wypala sadzę.Trzeba wtedy przez kilka kilometrów jechać spokojnie najlepiej z jednostajną prędkością.Jesli dajesz buta podczas procesu wypalania ,DPF ,,nie nadąża" i sadza przelatuje dalej i masz to na rurze wydechowej. Pzdr
U mnie jest czysta. Może nie masz FAP-a w swojej :).
pzdr
U mnie również czyściutka
U mnie tak czysta że zaczyna rdzewieć:D
Ja również mam ciemną końcówkę wydechu w 159. Mam na 100% sprawny DPF, sprawdzony w ASO i nie wiem dlaczego taka różnica w stosunku do innych. Auto jeździ w trasie i po mieście i żadnej różnicy w wyglądzie końcówki nie widać. Leję nawet różne paliwo żeby zobaczyć czy będzie lepiej i nic. Może macie jakieś nowe sugestie ?
początkowo żona jezdziła na krótkim dystansie, spalanie w granicach 8-9/100, teraz śmigam na dłuższym dystansie, dziennie 140 km,spalanie się unormowało na poziomie 6,7 l/100
W jednym i w drugim przypadku rura w środku biała, choć czasem przybiera ciemniejszy kolor...:)
Niestety białej nie miałem nigdy. Na szczęście wszystkie parametry silnika ok.
Hmm ,a czy wszystkie 159 1.9jtd maja dpf? Pytam ,bo dozywotni to on napewno nie jest zreszta tani tez nie:stop: