-
Opony lato 225/45/17?
Witam.
Podobny temat był ale nie wniosło to nic do rozwiązania mojej sprawy więc napisze może ktoś się wypowie konretnie :P
Pytanie takie: czy mając 147 1,9jtdm wersja q2 na seryjnym zawieszeniu mogę do niej wrzucić 4 oponki letnie 225/45/17? mam takie prawie nówki, a moje letnie się już skończyły 215/45/17... felgi mam te które szły do wersji q2 5 ramienne TORRA chyba :)
Może mi ktoś powiedzieć czy to jest sens czy nie ma problemu czy nic nie obciera? Czy komfort i tak już znikomy na 215 okazuje się wersalem w porównaniu do 225? Auto nie jeździ w 5 osób raczej 1 sporadycznie 3 :) Czy te felgi przyjmują taką oponę? Szkoda mi je sprzedawać jak mogę je używać no chyba że twierdzicie że ta szerokość nie nadają się do użytku i do tego autka?
Jeśli ktoś ma zdjęcia jak to wygląda to mile widziane.
Pozdrawiam.
-
śmiało możesz wrzucić. Upychają większe koła. Komfort..kwestia gustu :)
-
a felga to przyjmie? Bo ona chyba 7' jest a 225 to niby 7,5' potrzebuje.
-
Przyjmie, ja mam takie opony na seryjnym zawiasie i nic nie obciera (nawet z kompletem osób). Felgi to zwykłe Selespeedy 7' (tak to się pisze?) 17 cali.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
-
Myślę, że to dość prawdopodobne, że przy maksymalnym skręcie gdzieś na parkingu 225/45/17 będzie Ci obcierać o nadkola, tym bardziej, że 147 to krążownik, więc często w takich wypadkach kręci się prawie do oporu. Gdy jeszcze może pójdzie zawias w dół, to i na tylnych pewnie zrobi się problem z tą szerokoscią. 215 na pewno będzie bardziej bezpieczne, bo w stosunku 215-225 masz 1.4% różnicy w średnicy zewnętrznej, a w teorii dopuszcza się około 1.5%.
-
I dlatego napisałem ten temat :D dzięki za info spróbuje je założyć skoro mówicie że sie nic nie dzieje bo szkoda mi sprzedać pewne i dobre żeby szukać innych... będzie wyglądać kozaco na takim kapciu :P
-
Skoro masz takie opony, to zakładaj śmiało. Ja jeżdżę tak już 3 lata i zero problemów (oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę ET felgi, u mnie jest 40,5)
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
-
Nic się nie martw o obcieranie, tarcie itp. Mam takie opony na obniżonym zawieszeniu TI i nic się nie dzieje.
-
Również mam 225/45/17 i nic się nie dzieje, nic nie obciera.
-
Też uważam, że ta rozmiarówka powinna być okey.
Do jazdy na lato mogę jeszcze polecić opony Bridgestone DriveGuard. Moze nie należą do najtańszych, ale rzućcie okiem na parametry http://www.oponeo.pl/model-opony/bridgestone-driveguard
Dobrze kleją się do drogi, są ciche, i dobrze zachowują się na różnego rodzaju typach nawierzchni.