-
Śmierdzące spaliny
Witam mam pytanie pojechałem dziś do Stacji Kontroli samochodów ustawić światła.odpaliłem samochód potem i gość mi powiedział że strasznie spaliny sa gryzące. silnik 2.4 jtdm i że tak być nie powinno. iteraz pytanie co się może dziać?mam do wymiany siatke od tłumika czy to może być coś z tym zwiazane ?i czy to może być coś poważnego?czy poprostu tak musi być bo silnik nie był rozgrzany .nie kopci.auto kupiłem niedawno w ksiażce serwioswej znalazłem kwity z serwisu i jest napisane ze zawór egr był zaslepiany.była też zwiekszana moc z 175 koni na 215.to może miec jakiś związek?
-
Jak śmierdzi na postoju wewnątrz to może być siatka, ale byłeś na stacji kontroli więc diagnosta powinien to widzieć. Natomiast jeżeli jest coś z jakością spalin może warto zacząć od wtrysków, próba przelewowa, czasy.
A tak humorystycznie to ciekawy detektor.
Pozdrawiam
-
U mnie zależy to od paliwa , o dziwo tankując verve spaliny są bardziej nieprzyjemne natomiast wleje EKO spaliny nie gryzą w garażu
-
Jakość paliwa też ma znaczenie. Sam również zauważyłem różny zapach spalin po tankowaniu na różnych stacjach.
-
Ja tankuje na dwóch stacjach i też różnie śmierdzą. Nie raz tak że się wąchać nie da a czasami przyjemnie w miarę :p a ostatnio wypala mi szklankę jakiegoś czegoś do czyszczenia wtrysków i śmierdzi jak ja pierd***
-
Na niektórych stacjach jest tzw diesel "B0" czysty jak woda - i z moich obserwacji wynika, że spaliny z tej śmierdzą najbardziej.
-
U mnie spaliny gryzą od czasu usunięcia dpf i wyłączenia egr. Wydech mam lekko osmolony. Korekty na rozgrzanym całkiem do rzeczy. Auto pali od strzała, silnik pracuje równo.
-
Zrobiło się +10 na zewnątrz i zapach spalin wrócił do normy. Czyli co, świece żarowe do wymiany?
-
Świece nie mają nic do spalania mieszanki, może to zimowe paliwo jest takie do dupy, cholera wie czego oni tam dolewaja żeby nie wytracala się parafina
-
Wiesz, +10 swoją drogą, ale paliwo zimowe na stacjach wciąż jest. Dziś wyjątkowo zatankowałem paliwo premium Orlen. Do tej pory lałem Lotos Dynamic.