[Crosswagon] wał + przednie poduszki trzymające wał
Cześć i czołem!
Kurde, to co czytałem o Crosie i że najwieksze problemy mogą sprawić takie rzeczy jak: opony (zimowe kosztowały fortunę), amory (też... ale myślę że są do konca życia :)), tarcze hamulcowe, jakiś gówniany przewód hamulcowy który kosztował 250zl jak normalne są a 50zl... Z rzecze które zostały mi do ogarniecia, to przednia podpora wału + tuleje przednie wieszaka (?) wału i już wszystko co najgorsze CHYBA będzie za mną :)
1) Przednia podpora Wału:
BRONQ05 zrobił manuala jak klejem do szyb z podporą można sobie poradzić (regeneracja 600/800zl, ale jak to tylko podpopora to nie widze potrzeby aż takiej inwestycji) i taki manewr wytrzymal ponad 2 lata, wiec wydaje mi sie ok.
CHOCIAŻ znalazłem coś takiego: https://tedgum.pl/katalog/2/658/6938/TED41110/25340
Myślicie że można tą gumę "włożyć" w podpore i do tego ona służy? Ciężko mi z tego zdjęcia wywnioskować, chociaż sklaniam się ku opinii że tak.
2) Tuleje tej przedniej (chyba tez podpory/aluminiowego wieszaka?) są nie osiągalne jak każdy wie kto coś czytał w temacie :) Wiem że do Olkusza można element wysłać, ale nie moge sobie pozwolić na 2 tyg bez samochodu. Czytałem trochę forów internetowych na temat czy można ten klej do szyb użyć do tulei, i... niby tak i sobie chwalą (mowa o tulejach zawieszenia itp). Szczególnie wciskają go do poduszek silnika. Pomyślałem, że kurde, można ten wieszak z tymi tulejami ściągnąć, ładnie odtłuścić i nawet nie wyskrobywać gumy która aktualnie tam jest, ale wcisnąć w szczeliny kleju do szyb tak, żeby zapchało całą tuleję i żeby zrobiła się pełna. Stara guma jeszcze jest, jakoś tam chodzi a klej by jej pomógł i utwardził. Pomyślałem że to nie głupi pomysł... W Olkuszu i tak wypełniają te tuleje od zera poliuretanem, wiec i tak potem są pełne. Wiem też że jest to tak zwane "drutowanie", ale w tym przypadku chyba ma to sens, skoro tuleje nowe nie sa dostępne, a też ten wieszak nie jest jakąś częścią zawieszenia która wpływa na bezpieczeństwo a raczej na komfort. Oczywiscie jak to by nie wypaliło to Olkusz mnie ugości :) Ale! Każdy GŁUPI pomysł który dziala NIE JEST GŁUPI! :)
Sprawdzilem tez twardość ShA, którą określa się twardość gum w tulejach i tak:
1) 65 ShA: tuleje wahliwe, rekonstrukcje indywidualne, poduszki silnika, itp.
2) 75 ShA: zawieszenia samochodów
A klej do szyb np. ten: http://www.boll.pl/files/product/100...a-produktu.pdf ma twardość 60 - 65 więc jak ulał powinien się nadać :)
Co myślicie? Może jakies rady? Może ktoś słyszał o jakiś nowinkach w tym temacie?