Mam taki problem, że moja [notranslate]Alfa[/notranslate] 1,9 jtd 16v ostatnio dużo pali, mianowicie 12 litrów na 100km. Co może być przyczyną? Dodam, że nie ma żadnych wycieków a samochód normalnie jeździ :(
Printable View
Mam taki problem, że moja [notranslate]Alfa[/notranslate] 1,9 jtd 16v ostatnio dużo pali, mianowicie 12 litrów na 100km. Co może być przyczyną? Dodam, że nie ma żadnych wycieków a samochód normalnie jeździ :(
Termostat jeżeli jest niedogrzany silnik
termostat jest nowy, auto dobrze się dogrzewa, stało się to z tankowania na tankowanie. Paliła 7 z hakiem po czym przy kolejnym tankowaniu przy jeździe mieszanej wyszło około 10l. Zalałem do pełna, zrobiłem 100km po miescie i wyszło 12l. Dolałem i znowu zrobiłem 100km i wyszło 12l/100km
Termostat raczej nie zrobi takiej różnicy.
Przepływka, zapchany katalizator, nieszczelność w dolocie powodująca rozjechanie się korekt, same wtryski mogą lać.
Obstawiam to pierwsze. Nie zauważyłeś spadku mocy?
Zapnij FES'a i zloguj korekty wtrysków oraz dobrze by było zrobić próbę przelewową.
nie ma spadku mocy, jedzie jak szalona, muszę na kompa podjechać. Wtryski chyba też nie bo nie kopci jakoś bardzo. kolega ma za godz podjechać z kompem to zobaczymy
po podpięciu kompa okazuje się ze korekty wtrysków mają: pierwszy -0,49, drugi -1,10, trzeci 0,43 i czwarty +1,51 co o tym myślicie?
To nic nie mówi wywalaj wtryski i daj na normalne sprawdzenie ja miałem na jednym korektę +5 niby to bardzo źle dałem na profesjonalne sprawdzenie na maszynie bosha i wtrysk jest ok
po niedzieli wywalę wtryski i dam do sprawdzenia, kumpel pożyczył mi przepływkę żebym sprawdził co i jak chociaż na kompie wyszło ze przepływka jest ok. Nie wiem czy przekładać
zmień stację bo jak nagle się to stało to paliwo jest kiepskiej jakości