-
dziwna utrata mocy
witam, mam problem ze swoim autem. Czasami wszystko działa dobrze a czasami podczas dodawania gazu wskaźnik turbo pokazuje ze jest doładowanie a auto tak jakby straciło moc i wolniej przyśpiesza. podejrzewam zawór sterujący turbiną, jak myślicie czy to możne być jego wina? na kompie nie pokazuje żadnych błędów.
-
Dodam jeszcze że mam alfe 1.9 150km z toku 2007, i podczas bardzo dynamicznej jazdy delikatnie przykrości na szaro
-
Ja obstawiam gumowe węże od turbo.
Są 3 albo nawet 4... dokładnie nie pamiętam.
Dwa jak otworzysz maskę- idą od zaworu VGT.
Trzeci jest pod autem- trzeba ściągnąć pampersa i przy samej turbinie jest jeszcze króciutki taki sam gumowy jak "na górze" :)
Nawet jeśli wyglądają nienajgorzej- warto wymienić bo to koszt żaden, a u mnie zrobiło niesamowitą różnicę.
Ten na dole mi niedawno sparciał i był totalnie nieszczelny... po wymianie auto znów przyspieszało. Ach no i błędu nie było żadnego.
Kup od razu fi 4- mniejszego nie ma co bo nawet jak Ci się uda założyć to zapewne się rozerwie zaraz.
Wąż do paliw o olejów.... tak jest napisane na tym co kupiłem. Inwestycja max 10zł... kup tak z 1,2-1,4m - z zapasem.
Jak zadziała to masz auto naprawione- jak nie to szukaj dalej przyczyny.
BTW- mi też jakieś tam doładowanie pokazywało mimo braku dolnego węża. Ale było dużo mniejsze i narastało powoli.
Wcześniej zanim całkiem się rozleciał- autko wolniej reagowało na gaz i nie miało takiej petardy jak mieć powinno.
-
Ale u mnie wskaźnik pokazuje ładowanie nawet na Maxa, wydaje mi się że jeśli węże by były uszkodzone to cały czas by się coś działo a u mnie Raczej co kilka dni tak się dzieje a tak kto auto działa normalnie jedyne co zauważyłem to gdy zaczyna głupiec to np. Wskaźnik pokazuje prawie max turbo a gdy znowu zacznie normalnie pracować to przez chwilę wskaźnik spadnie i po chwili znowu zwiększa doładowanie.
-
własnie byłem sprawdzić przewody od turbo i wyglądają na całe ale profilaktycznie je wymienię, przy okazji wyczyściłem czujnik ciśnienia w kolektorze bo był cały zawalony.Mam pytanie, czy po zgaszeniu auta w przewodach które idą od overboosta do turbiny i w którym idzie do overboosta powinno być ciśnienie bo ja zaraz po zgaszeniu auta zdjąłem oba i w żadnym nie było ciśnienia, mam jeszcze jedno pytanie czy można obejść na chwile overboosta i podpiąć oba przewody bezpośrednio alby sprawdzić czy wszystko jest ok z turbo bo gdzieś wyczytałem na necie ze tak niby można.
-
Rzeczywiście to może być zacinający się VGT... no ale wężyki zawsze warto wymienić- tylko trzeba pamiętać żeby wszystkie wymienić,a nie tylko te dwa co są widoczne po otwarciu maski.
-
Postaram się je wymienić jak najszybciej. Spróbuję podpiąć te dwa że sobą bez zaworu i sprawdzę czy jest jakaś zmiana bo podobno zaraz po zgaszeniu silnika w przewodach powinno być ciśnienie a y mnie nie ma
-
Wymieniłem wszystkie gumowe przewody i niestety nic to nie dało, nadal czasami auto traci moc, jest jakiś sposób czy overboost jest sprawny?
-
wtedy kiedy traci moc to kopci?
masz dpf? :)
-
Raczej nie kopci bo nie widzę w lusterku, nie mam dpf i egra