-
Brak mocy, check
Cześć,
Dziś podczas gwałtownego przyśpieszania zaświecił się Check - po podpięciu pod kompa okazało się "Ciśnienie doładowania turbosprężarki - obecny"
Przejechałem kilka kilometrów po skasowaniu - nie zaświecił się narazie ponownie. Dałem znajomemu się przejechać, kazał zwrócić uwagę na doładowanie turbo według wskaźnika, maksymalnie pokazuj 1 bar ale to już naprawdę trzeba się postarać żeby tyle pokazało, na postoju 0. Auto od momentu zakupu ogólnie ciężko się zbierało z niskich obrotów, wręcz powiedziałbym bardzo źle, dopiero od 2-2.5 tys coś tam sobie jedzie. Auto jest po programie na 184 KM (1.9 JTDm 150), EGR zaślepiony, klapki, DPF - wywalone. Co może być nie tak, że ledwo co się zbiera z niskich obrotów? W związku z pokazanym błędem przygotować się na wymianę turbiny?
EDIT: po zaświeceniu checka auto miało taką samą moc jak wcześniej,nic kompletnie sie nie zmienilo
-
Może łopatki są już zapieczone?
-
W pierwszej kolejności sprawdź wężyki podciśnieniowe do turbo. Potem overboost, na końcu pozostaje sama turbosprężarka.
-
A jakie powinno być prawidłowe ciśnienie turbo? I od ilu obrotów powinna działać turbina?
-
Mierzone ciśnienie doładowania powinno się mniej więcej pokrywać z oczekiwanym. Zrób logi podczas jazdy.
Sprawdź, czy możesz poruszyć prętem sterującym zmienną geometrią.
-
Dziś pojeździłem trochę, check się nie zaświecił ale wcześniej nie zwracałem specjalnej uwagi na wskaźnik ciśnienia turbo i wcześniej i teraz pokazuje maksymalnie 1 bar przy konkretnym bucie. Turbo załącza się od około 2.200 obrotów
-
Czy możliwe jest że uszkodzony jest czujnik doładowania turbo?
-
Może też tak być. Spróbuj go przeczyścić.
Albo podmienić na inny i zobaczyć co pokazuje...
Ale uszkodzenie może równie dobrze być na łopatkach turbiny czy wężykach podciśnienia itd.
-
Panowie, jakie macie doładowanie turbo na poszczególnych biegach? U mnie ładuje troszkę ponad 1.2 maksymalnie na wysokim biegu ale to już przy konkretnym bucie. Na luzie max 0.3 bara pompuje.
-
Mam podobny problem. Dziś rano bez problemów dojechałem do pracy, natomiast jak wracałem zauważyłem, że nie mam mocy... Wskaźnik ciśnienia turbiny wskazywał max 0,4 bara. Nie zapaliła się żadna kontrolka. Silnik taki sam jak u Puchaczo.