-
Opinie o crosswagonie
Szanowni
Szukam info na temat crosswagona.
Czy warto to to kupić?
Obecnie uzywam 4motion/quattro i jest to dobre rozwiązanie.
Nie przepadam za autami z napędem na przód więc zainteresowałem się crosswagonem z racji torsena.
Interesuje się też [notranslate]Alfa[/notranslate] 159 ale nie wiem czy finanse pozwolą na taką jak by mi się podobała.
Ale konkrety.
Szukam crosswagona w automacie oczywiscie jtdm najlepiej. Warto się interesować takim czy odpuścić od razu?
A może lepiej szukać zwykłej alfy z 2.4 diesel lub 2.5 v6?
-
Crosswagon wychodził tylko z silnikiem 1.9 jtd 150 i manualnej skrzyni.
Prowadzenie i przyczepność jest kosmiczne.
Wygląd wygoda itd też mi pasuje.
Trzeba się tylko liczyc tym, że wszystko co jest inne niż w zwykłej 156 jest bardzo drogie. (Elementy zwieszenia, napędu)
Naprawa napędów (padają podpory itp) to też inwestycja spora.
Raczej to nie jest auto które tylko zalewasz i zapominasz o nim.
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70F przy użyciu Tapatalka
-
Możesz rzucić jakies przykładowe ceny?
Zalezy mi na raczej na aucie zeby do roboty dojeżdżać. Mój obecny samochod niestety jest dosyć drogi w utrzymaniu.
-
Amortyzator przód 400-500zl sztuka (brak zamienników)
Naprawz podpory wału 1000-2000zl (wał trzeba rozciąć, wstawić podporę, pospawać wszystko i wyważyć itd)
-
No to taniej niż mój touareg ale rzeczywiście nie najtaniej.
To jakiego innego szukać w takim razie?
Nie przeraża mnie te 2000 za podporę tylko to że u mnie nikt mi tego nie zrobi.. albo nie zrobi dobrze a weźmie te 2.
-
Nie wiem jak w 159 Q4 się sprawuje napęd. Tam na pewno masz do dyspozycji większą gamę silników.
Jak podoba Ci się jazda z 4x4 to może Subaru?
-
Podoba mi się 4x4 nie podoba mi się subaru. W ogóle Japończyki niestety mi się nie podobają.
Niemców mam już po dziurki w nosie.
Stąd pomysł żeby popatrzyć alfy.
-
I generalnie jestem zdecydowany na alfe. Tylko nie wiem jaka najlepiej będzie wybrać.
Chyba wolę diesla jednak niż benzynę. Do benzyny to bym musiał lpg zakładać a gaz to dobry do kuchenek i zapalniczek.
Najchętniej 159 bym kupił. Ale w takiej konfiguracji jak bym chciał to musiałbym 35 wydać więc może na dojazdy do roboty starczy 156.. byle się nie sypala codziennie jak domki w czeczenii.
-
156 z dieslem ,jeśli zaakceptujesz lipne zawieszenie to bardzo tani w utrzymaniu i trwały samochód.
-
Lipne masz na myśli że mało trwałe? To słyszałem. O tym. Podobno da się zrobić zeby było ok. Jakies poliuretanu itp.
Myślę nad 2.4 tym 175km. O tym dieslu nie słyszałem żadnej złej opinii.