-
Nawiew w 156
Witam mam taki problem posiadam Alfe 156 1997 1,6 mam Ją od 3 lat a pierwsza zima mi się taka przytrafiła a więc problem polega na tym ze jak jest na podwórku mróz -2,3,4 itd to wentylator nawiewu nie działa ani klimatyzacji wentylator np wychodzę przed wyjazdem z pracy odpale Ją zostawię aż się przerzuci na gaz i potrafi nawet po 10 minutach stania odpalona nie włączyć nawiewu dopiero po 15 min stania i 1 km zrobienia raczy się włączyć i odrazu garacem wali;d wiadomo nie raz może po 5 minutach puścić ale to mało spotykane jak jest + temperatura włącza się bez problemu może mi ktoś pomóc? ?Dziękuję z góry ;)
PS. Jeśli temat był to przepraszam ;)
-
przekazniki , bezpieczniki
potem szukamy dalej
-
Mi też się tak dzieje, generalnie klimatronik u mnie wymaga zaglądnięcia do czujnika temperatury wewnętrznej, bo długo osiąga temp. i potem coś nie chce reagować jak się obniży, w aucie robi się już zimno a ta dalej widzi 21.5. To samo rano z nawiewem na AUTO, generalnie mogę włączyć go zawsze i działa na każdym biegu, ale w auto, rano jadąc do pracy czasami włącza już grzanie po dosłownie minucie, kiedy silnik nie ma nawet 50 stopni, a czasami dopiero po 2-3 km kiedy osiąga już 80 robi włącza się i mocno grzeje
-
Najpierw sprecyzuj, czy chodzi Ci o wentylator silnika (bo mówisz o wentylatorze klimatyzacji, tak jakby chodziło Ci o ten przy silniku?) czy o wentylator nawiewu (czyli nadmuch w środku pojazdu)? Jeśli chodzi o pierwszy, to powinien się odpalić dopiero gdy silnik nagrzeje się do ~90st. Jeśli o to drugie, prędkość nawiewu powinna wzrosnąć jak temperatura silnika wzrośnie powyżej 50st.
-
dStan chodzi mi głównie o nawiew ale nie o ciepłe czy zimne a o to by chodził wogóle
-
Niezależnie od tego którą pozycję włączysz (AUTO, 1, 2, 3, 4) dmuchawa włącza się dopiero po jakimś czasie, czy jedynie na AUTO?
-
Czy auto czy bieg chodzi po czasie
-
a nie ustawiles sobie na maxa nawiew na szybe wtedy po czasie sie zalacza nawiew
-
Nie;) ogarniam trochę ;) w każdy sposób próbowałem i dalej to samo kiedyś nawet próbowałem na grzac ubrania w piecu i po bieglem szybko do samochodu położyłem na podszybiu i nic to samo
-
jak przekazniki masz ok to wydaje mi sie ze rezystor dmuchawy daje o sobie znac skoro na wszystkich biegach robi ci sie tak samo...
Ogolnie u siebie tez mam cyrki z nawiewem - na auto chodzi jak chce i smieszy mnie tlumaczenie ze na auto tak ma byc ze niby sie ma nagrzac do 50st...