-
Tarcie zacisku o felgę
Przyszedł czas na zimowe oponki ,więc wytargałem komplecik na stalówkach z garażu ,założyłem i kicha. Zacisk trze o felgę. Sprawa jest o tyle dziwna ,że w zeszłym sezonie ten sam zestaw jeżdził na alfie i nic się nie działo. Felgi oryginalne. No więc koła na bok ,zaciski wyczyszczone i okazuje się ,że zewnętrzny klocek jest zjechany z ukosa. Na obydwóch przednich kołach ta sama sytuacja. Miał ktoś taki przypadek ,jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy ?
-
Tłoczki niektóre mogą być zapieczone i "wyciskając" klocki robią nierównomiernie, co wpływa na ścieranie pod kątem. Musisz to sprawdzić, oczyścić i też może zreperować. To najprostsza teza ale czy prawdziwa?
-
Tłok pracuje dobrze. Zastanawiający jest fakt tarcia zacisku o felgę tak jakby odsunął się od tarczy. Czy winę mogą ponosić sprężyny montażowe klocków?
-
felgi masz oryginalne AR czy jakieś dobierałeś? na pewno zacisk trze a może ta osłona metalowa za tarczą się przygięła przy wymianie (mi się tak zdarzyło i tarło o felgę)
-
Tak jak pisałem felgi oryginały ,jeżdziły w poprzednim sezonie bezproblemowo. Ewidentnie trze zacisk o felge ,zdarta farba w miejscu styku na jednym i drugim. Na letnich alusach nie było tego widać bo felga wieksza i zacisk miał luz.
-
Ja bym spr odwazniki na felgach ja miałem taka sytuację gość źle najkleil i mi właśnie o felge chaczyl.
-
To nie kwestia odważników. Wyrażnie widać zdartą farbe na zacisku i feldze w miejscu styku. Wygląda to jakby zacisk przybliżył sie do felgi. I to na obydwu przednich. Totalnie zgłupiałem. Pierwszy raz widze coś takiego w mojej dość długiej "karierze" motoryzacyjnej.
-
Masz problem z prowadnicami oraz ułożeniem klocków. Tłok raczej będzie ok. Na pierwszy rzut przeczyść osadzenie klocków i sprawdź czy mają możliwość przesuwania się. Druga i może nawet ważniejsza sprawa to prowadnice zacisku. Jeśli się blokują to też możesz mieć taki efekt. Oddaj do zaufane go warsztatu i niech zrobią z tym porządek. Czasem może być konieczna wymiana prowadnic.
Zrób zdjęcie zacisków ale wydaje mi się, że tego się trzeba czepić.
-
Prowadnice wyglądają na dobre ,czyste nasmarowane pastą do zacisków ATE. Wszystkie punkty osadzenia klocków nasmarowane i wyczyszczone. Zastanawiają mnie sprężyny trzymające klocek. Po ich zdjęciu tarcie było mniejsze ,wręcz znikome. Na pierwszy rzut zamówiłem nowe ,jak nie pomoże polecą nowe prowadnice.
-
Czy wymieniałeś klocki hamulcowe ostatnio?
Masz zacisk pływający, po wymianie klocków zacisk przesuwa się bardziej na zewnątrz.
Felgi stal czy alu? Jesteś w 100% pewien, że felgi są oryginalne?
Pozdrawiam.
- Rafał