-
Dziwne cykanie 1.9jtd
Dzis zaobserwowalem dziwny dzwiek kiedy stoje na luzie. Oprocz klekotania diesla slychac jakie metaliczne cykanie. Dzwiek ustaje gdy wcisne sprzeglo lub delikatnie uniose pedal sprzegla. Kilkukrotne wcisniecie i puszczenie sprzegla tez powoduje, ze tego dzwieku nie ma. Co to moze byc?
Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
-
To może być zużywające się łożysko sprzęgła lub inna przypadłość skrzyni. Dwumas teoretycznie nie powinien takich objawów powodować ale na 100% nie ma pewności.
-
Ehh tego sie obawialem... Ale dziwne, bo nie ma zadnych oznak slizgania, czy dziwnie wchodzacych biegow. No nic obserwuje, a w ttgodniu do mechanika na diagnoze
-
Może być łożysko ale może być i początek dwumasy :/ U mnie w 2,4 tez myślałem ze nic poważnego aż zaczęło tak napierdzielac ze nic nie pomogło i trzeba było zrzucać skrzynie i kombinować na szybko kasę. A tez ślizgania nie było, sprzęgło chodziło lux jak nowe..
-
Panowie, a co to? Jakis czas temu znalazlem to u siebie pod nogami, jeszcze znalalem reszte tej sprezyny???https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/02/47.jpg
-
sprężyna wycisku sprzęgła i trzpień od niej, standard w 156 po latach...
-
Moze to miec jakis zwiazek z tym cykaniem? Bo to mi odpadlo jakos w listopadzie/grudniu i w sumie tak jezdzilem bo nic sie nie dzialo, tylko pedal byl troche nizej.
-
nie ma to wpływu na cykanie, jak napisałeś pedał jest luźniejszy i nie wraca jak należy
-
Po pracy jade do mechanika, zeby posluchal i ewentualnie wycenil ile...
-
Wstepna diagnoza: lozysko oporowe.
Czy cos jeszcze okaze sie po sciagnieciu skrzyni. Tak dla zainteresowanych