Witam od 3 miesięcy posiadam alfa Romeo 147 2.0t Spark z 2003roku okazało się że są do wymiany amortyzatory i sprężyny i chciałbym się dowiedzieć jaki był by koszt wymiany i ile by mechanik wzią? Z góry dziękuje za pomoc
Printable View
Witam od 3 miesięcy posiadam alfa Romeo 147 2.0t Spark z 2003roku okazało się że są do wymiany amortyzatory i sprężyny i chciałbym się dowiedzieć jaki był by koszt wymiany i ile by mechanik wzią? Z góry dziękuje za pomoc
Co się stało, że masz nagle do wymiany wszystko?
Zużyte zawieszenie nie daje efektu "gleby". Jakiego koloru masz sprężyny?
To ja się dołączę, jakie były wersje zawiechy?
Moja 147 siedzi "na glebie" jakieś 2-3 cm (tak na oko), sprężyny czerwone, w historii auta brak informacji o wymianie sprężyn i amorów (a mam papiery od 1 wizyty w aso po zakupie).
Zdjęcie jeszcze na stalówkach z kapciem 185/65/15
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/03/13.jpg
Sprężyny obniżające to i auto siedzi :D
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Czerwone zazwyczaj miały obniżać 30-35 mm ale to trzeba sprawdzić po numerach sprężyn. Nie było takich seryjnie w 147. Obniżenie seryjne występowało w kilku odmianach 147 ale Twoja mi na taką nie wygląda. To, że nie masz informacji o zmianie nic nie oznacza. Ktoś to zrobił w swoim zakresie i po sprawie. Przy tak dużym obniżeniu powinno się zastosować dedykowane amortyzatory ale to już inny temat.
Sprężyny mam czarne a amortyzatory też czarne ale wyglądają na takie które są zużyte jak jadę po nierówności ach to jak pracuje to ociera o błotnik kolo
Raczej by było opisane, bo na każdą pierdołę jest papier, najpierw z aso a później z jednego serwisu.
Po VINe w eperze wychodzi mi też niejednoznacznie:
przód (amortyzator, sprężyna, odbój): E5MD+ (pack sport) / E5ME+ (BLACK Line)
tył :
sprężyna + odbój: E5MD+ (pack sport) / E5ME+ (BLACK Line)
amortyzator: E5MD+ (pack sport) / E5ME+ (BLACK Line) / E058 (ZASTAW SPORTOWY TI) / E075 (TYLNIE ZAWIESZENIE POZA SERYJNE L.2)
To że tak jest wpisane to totalnie o niczym nie świadczy...
A dwa, że kto mógł wymienić sprężyny i obniżyć auto, a nie masz na to papierów i najprawdopodobniej tak jest ;)
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka