-
długo kręci zanim odpali
Panowie, Alfa 166 2.0 TS, od kilku dni dziwnie sie zachowuje - na zimnym silniku po calej nocy stania dosc dlugo kreci po przekreceniu kluczyka, zanim odpali. nie czuc ze slabnie tylko normalnie rozrzusnik slychac i nic. trwa to ok 10s zanim zalapie. na cieplym silniku po przejechaniu kilkudziesieciu km jest roznie, raz zalapie od strzala, raz ta sama historia.
aku nowy, w pelni naladowany, próbowalem tez z innym - to samo. prad ladowania jest. co sprawdzić w 1 kolejności? i czy to zapowiedz wiekszych problemów?
-
Spróbuj zanim zaczniesz kręcić tak ze trzy razy przekręcić na zapłon chwilę poczekać na tym zapłonie po każdym razie , bo może Ci gdzieś paliwo z przewodów ucieka i zanim pompka nabije to kręci długo.
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
-
komp na początek to dobry pomysl
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Odpalasz na pb czy na lpg?
-
pod kompa bede mial mozliwosc w weekend podpiac to sprawdze ale watpie ze cos mi pokaze, odpalam na pb. probowalem z tym kilkukrotnym przekreceniem kuczyka - bez zmian. tak samo dlugo kreci.
-
Skoro autko na lpg to może pompa paliwa w zbiorniku zdecha? Z teog co kojarze to wlasciciele aut z lpg jeżdzą czesto na rezerwie a to skraca jej żywot bo chłodzona jest paliwem. Może sie wiesza? Po 20 latach zaczynają sie z nimi problemy sam wiem po sobie a mam dizla.
-
po krótkim czasie przerwy niestety problem powrócił, objawy te same - auto jak postoi 2 dni, kreci i kreci i niestety nie odpala. ostatnio resztkami sil jak juz aku zdychal odpalilo, pochodzilo kilka minut, zgasilem i bez problemu odpaliło. postało 2 dni i ten sam problem. podłączony komp nic nie pokazuje błędów. może być wina aku? kreciłem nie tak długo - ze 3 proby i aku na prostowniku pokazał 12,4V i zero kresek naładowania.
-
Nie wiem jak jest w benzynie,ale w dieslu,jest tak,że można chwilę potrzymać na włączonym zapłonie i tak np.ze 2-3 razy po kilka sekund.Wtedy pompa napompuje paliwa.Spróbuj zanim odpalisz.Może Ci gdzieś ciśnienie paliwa spada.?
Aku,to raczej nie.Benzyna nie ma aż takiego zapotrzebowania na mocny prąd.Chociaż w naszych bellach różnie to bywa :)
-
Jakieś inne objawy? Szarpanie, nie równa praca? Odpal ją awaryjnie z gazu. (Na zimnym silniku) i sprawdź czy jest różnica
-
Sprawdź rozrusznik i jego wnętrzności, ewentualnie podmień na inny.