-
1.75TBi pożera olej
Panowie, w poniedziałek oddaję Giuliettę 1750TBi do mechanika z powodu bardzo dużego poboru oleju, rzędu 2-3l na 1000km. Wstępnie sprawdzane było turbo - bez zarzutów, moc ponad serię na hamowni, nie dymi, a przynajmniej nigdy nie zauważyłem. Przy dojazdach do pracy, ok 7km, pobór jest niezauważalny, ale przy jeździe autostradowej, dolewać trzeba dosłownie co chwila. Bardzo wstępna diagnoza - pierścienie, ale ma jeszcze testować. Czytałem trochę o kłopotach z odmą w tej jednostce. Czy powyższy opis pasowałby do takiej przyczyny? Czy przed rozebraniem silnika wartałoby kupić i wymienić jeszcze odmę? Jak mógłbym potwierdzić taką diagnozę?
-
Przecież to mechanik ma rozpoznac!
Wygląda na pierscienie, trzeba sprawdzić. Zmierz kompresję, jak będzie wyzsza niż standard, olej doszczelnia. Jak w kolektorze jest olej, to odma albo turbo, jak nie ma, to pierscienie....
wysłane z poczty
-
Odma wymiana.
Sprawdż zaworki zwrotne.
Jeden odma kolektor ssący i dwa w trójniku od Evap.
Każda z tych odpowiada za większy pobór oleju przy wyższych prędkościach.
Rozbieranie silnika to ostateczność i dużo droższa niż powyższe.
Odma 300-500
Zaworki ori max 300 ale możesz zastąpić je takimi od benzyny koszt 3 zł.
Bo i tak czy siak musisz to wymienić jak jest niesprawne.
A swoją drogą dałbym płukankę długodystansową do oliwy, zrobił te 4000 plus zwykła płukanka i wymiana oleju.
Szukaj postów [MENTION=64301]jacpab[/MENTION] on dokładnie opisywał swoją przygodę z poborem oleju.
-
Co prawda nie miałem aż takiego poboru oleju (1 - 1,5l na 10k km) ale po wymianie separatora odmy nie muszę już kompletnie nic dolewać.
Wymieniłem ją właściwie serwisowo, podczas przeglądu olejowego, sugerując się właśnie kilkoma tematami na forum, syf był straszny a było przejechane niecałe 120 tyś kilometrów.
-
Jeżeli podejrzane są pierścienie, to można jeszcze spróbować najtańszego triku z zalaniem nafty na tłoki.
Ja w ten sposób "uszczelniłem" silnik w motocyklu 125, ale i Łysy z M4K Garage też polecał taką procedurę jako "tanio, może pomóc a nie zaszkodzi".
Oczywiście najpierw należy sprawdzić punkty wymienione powyżej, ale jak to nie pomoże to przed rozbiórką silnika warto spróbować i taki zabieg.
-
Gdyby to były pierścienie to byłoby widać po kolorze spalin, ja zrobiłem 1300 km nie mając świadomości że olej na trasie mi ubywał, dopiero jak po trasie następnego dnia odpaliłem auto to wyskoczył mi błąd wariatora fazy wydech i ogólnie było słychać głośne grzechotaniem wariatorów, sprawdziłem poziom bagnetem a bagnet był suchy musiałem dolać 3l żeby olej się pojawił na min. Mechanik wymienił turbo, ale już wybrałem model K04 wracając do Holandii już sprawdzałem stan oleju i tak samo musiałem dolewać około 3 litry na całą trasę, auto nie dymiło, kompresja też była, membrana odmy była cała, więc zrobiłem test: Odłączyłem przewód po lewej stronie odmy ten który idzie na stronę ssąca turbiny od odprowadzenia oparów oleju. Zatkałem go od stronny turbo, a po lewej stronie włożyłem małą buteleczkę żeby zobaczyć jakie przedmuchy ma skrzynia korbowa, nie wypadła nawet kropelka olej i przestało oleju ubywać w trasie, pomogła wymiana odmy na nową, teraz od wymiany do wymiany oleju nic nie ubywa. Sprawdź jak wygląda przewód turbo-ic czy jest zapocony, a może nawet masz plamę oleju na osłonie dolnej silnika pod tym przewodem
-
To gdzie ci ten olej znikał w takiej ilości, poza silnik?
wysłane z poczty
-
-
No ok, ale 6l w ic? I nie zassalo?
wysłane z poczty
-
Pewnie coś tam zassało w postaci mgły olejowej.
Widzę,że nie wierzysz ,że odma plus niesprawne zaworki mogą powodować takie cyrki.
Musisz zgłębić zasadę odpowietrzania silnika 1.8tbi [emoji848]