Alfa 147 benzyna 1.6 TS 2001
Mam nadzieje że nie powtarzam tematu...
Pomocy, mam problemy z moją Alfą a mianowicie od jakiegoś czasu jesienią na jałowych obrotach
i temperaturze silnika 80-90C wyskakuje w komputerze informacja abs/ebd system failure oraz immobilizer system
failure po czym silnik gaśnie i nie chce już odpalić. Czasem działa odłączenie klemy akumulatora i podpięcie go
ponownie, jednak rzadko i na krótki czas. Byłam z tym problemem u mechanika który przeczyścił styki klemy i podpiął
pod komputer który wykazał spadek napięcia. Po usunięciu brudu z klemy i jakiegoś plastiku który znajdował się pod
jedną z klem samochód działał bez zarzutu.Mechanik również sprawdzał napięcie w akumulatorze które wynosiło 14V a
przy eksploatacji urządzeń elektrycznych typu radio , klima, nawiew, otwieranie i zamykanie szyb, światła
długie,krótkie, wynosiło 13,5V.
I po tej wizycie auto jeżdziło 3 dni (dzień po dniu było odpalane) i 4 dni stało nie odpalane pod chmurką. Dzisiaj
pierwszy raz od 4 dni je odpaliłam (działało normlanie) jadąc zatłoczoną ulicą opola (stojąc w korku) pojawił sie
komunikat abs/ebd system failure oraz immobilizer system failure i silnik tradycyjnie zgasł i już nie chciał
odpalić. Jechałam wtedy na wolnych obrotach nie przekraczajac 2tys. obrotów i na rozgrzanym silniku około 80-90C.Nie
mając możliwości podjechania do tego mechanika poszukuje kogoś na miejscu w Opolu. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże bo
ja już nie mam pomysłów.
Zauważyłam jeszcze jak jeździłam już po pobycie u mechanika że podczas włączania migacza przygasały lekko lampki na
desce rozdzielczej w środku auta, jednak silnik nie gasł wtedy.