-
Wycena.
Witajcie. Właśnie dostałem wycenę naprawy mojej nowo nabytej od rodziców znajomego Alfy 159 1.9 JTD 150KM 2007R. Jako, że po znajomości to ubzdurałem sobie we łbie, że kupię auto bez większego wkładu. Dwumasa robiona, rozrząd wymieniony (pewnie tylko pasek patrząc na to jak te auto wygląda teraz), turbina po regeneracji. Wiedziałem, że jest do zrobienia zawieszenie przednie i jakieś pierdoły. A teraz przejdźmy do wyceny:
Filtry i oleje 500zl
Klocki przód 155 zł
Klocki tył 128 zł
Tarcze przód 490 zł
Tarcze tył 276 zł
Błaszki do klocków 35 zł
Wahacz tył 790 zł sztuka
Łączniki 66 zł sztuka
Czujnik poziomowania świateł 500 zł
Końcówka drążka 76 zł
Drążek jest też wybity 97 zł
Zacisk tył 300 zł
Korek spusty oleju 20 zł
Zmywaczem 18 zł sztuka
Śruby mimośrodowe 160 zł
Płyn do wspomagania 45 zł
I dodatkowe jakieś pierdoły 100 zł
Łącznie części 4600 zł plus robota
Proszę was panowie o opinie na temat tego albo ewentualną podpowiedź gdzie tu można by zaoszczędzić trochę grosza. Na pewno mogę czujnik świateł kupić używany. Obstawiam, że wahacze czy hamulce też można kupić taniej takie które dadzą radę na moje 7tys kilometrów rocznie.
P. S. Wahacze dolne tylne. Zgnite potężnie. Nie wiem co to są jakieś pierdoły.
P. S. 1 Bądźcie dla mnie wyrozumiali.
P. S. 2 Kupiłem auto bez większego oglądania więc biorę wszystko na siebie xd
-
-
Czujnik poziomowania swiatel możesz nabyć uzywany sprawny ponad połowę ceny która podałeś kupowałem chyba rok temu 120zl jak dobrze pamiętam. I śmiga
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
-
Ja zaciski tył kupowałem poniżej 3 stówek na allegro regenerowane z gwarancją. Za dwie sztuki, więc cena jednego pewnie o połowę niższa. Poszukaj, znajdziesz na pewno.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
-
Generalnie wycena jest zawyżona jeśli chodzi o części - wejdź sobie na Allegro i posprawdzaj cenę każdej z nich, nie mówiąc już nawet o tym, że mechanik powinien mieć dojście do części tańszych niż dla zwykłego kupującego, bo każda szanująca się firma z częściami zamiennymi, daje im spore upusty - wiem, bo korzystam z nich, w InterCarsie i nie są to jakieś grosze, ale konkretne pieniądze - uczciwy mechanik, w kwestii części, powinien zarabiać właśnie dzięki tym rabatom, a z tej wyceny wynika, że chce Cię "skroić" dodatkowo, chociaż bez dokładniejszych informacji, jakich konkretnie marek części dotyczy wycena, trudno ocenić ile chce na tym "przykleić" - podam tylko jeden przykład - komplet hamulców na przód, czyli tarcze + kompletne klocki, znalazłem w zestawie za 300 zł.
500 zł za olej i filtry, to też niezłe przegięcie, ale po tych czujnikach poziomowania lamp, widać, że gostek idzie po linii najmniejszego oporu, bo Ty i tak nie będziesz w stanie sprawdzić, czy masz wymienione na nowe, czy na sprawne używki za 1/4 ceny, tym bardziej, że wstawienie nowych, ma raczej niewielki sens, jeśli byłyby do kupienia sprawne używki - nie wiem czy nadal mają swój biznes "Szwagro" w Ciechanowie, bo mieli naprawdę sporo części do AR, ale słyszałem, że zamierzają zamknąć interes, możesz również uderzyć do Oskara z Radomia, który ma warsztat i zajmuje się tylko AR - kupiłem od niego silnik do 146 od sprowadzonej przez niego AR147 z Anglii.
Był jeszcze taki gostek w Iganiach, ale z nim ciężko się gadało i czasami za używki chciał więcej niż za nową część w ASO - pomiętam, że za górny "lizak" do 146, chciał ode mnie 120 zł, podczas gdy nowy w ASO kosztował 100 zł:)
-
Generalnie to co opisałeś to ciężko wycenić, bo nawet nie wiadomo jakich firm te części.
Dla przykładu olej i filtry można kupić za 500zł jeśli pójdziesz w Millersa i Manna/Knechta, a można i za 300-350 jak pójdziesz w coś tańszego.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
-
No i pytanie podstawowe, czy to wszystko wymaga wymiany na już. może te naprawy można podzielić na 2 czy 3 etapy. są rzeczy pilne i pilniejsze, zużyte w różnym stopniu. Te strasznie zgnite wahacze mają dziury na wylot, czy po prostu intensywną korozję? to dość gruby profil i może wystarczy zdemontować, wypiaskować , pomalować, wymienić tuleje i założyć z powrotem. Tarcze koniecznie trzeba wymieniać? może na sezon wystarczą klocki i przetoczenie tarcz? jak jeździsz sam, to te światła można na stale ustawić w optymalnej dla ciebie wysokości i jakiś czas idzie tak opękać.
Jest jeszcze elementarz każdego nowego posiadacza 1,9 150KM: olej w skrzyni biegów i klapy wirowe. Jazda na starym oleju to hodowanie sobie naprawy skrzyni za 3-4tysiące. Pozostawienie klap wirowych, to jazda z tykająca bombą w silniku. Nie znasz dnia ani godziny kiedy klapka się urwie, wpadnie do silnika i będzie dużo $$ potrzebne na naprawę - w skrajnych przypadkach silnik i turbo do wymiany.
-
Fajnie, że wspomniałeś o oleju w skrzyni bo kompletnie o tym nie pomyślałem. Wahacze mają właśnie dziury już i to trzeba zrobić. Kolega z forum polecił firmę NTY, ale widziałem, że cena jest wysoko. Może jakaś tańsza firma też da radę?
- - - Updated - - -
Super. Dzięki za odpowiedź. Będę coś kombinował. Kilka rzeczy może samemu uda mi się ogarnąć
-
a tu masz czujnik za 220zł:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-13...ra-11664245521
odnośnie zawieszenia, pogadaj z kolegą [MENTION=22195]jasio79[/MENTION]. to nasz forumowy spec od regeneracji zawiasu.
-
Uwaga na nowe zamienniki czujników poziomowania kupiłem w tamtym roku i za cholerne nie dało się zrobić adaptacji. Wracał uzywany orginalni adaptacja poszła bez problemu.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka