Przesiadka z 1.75 TBi do 1.8 MPI LPG
Hej
Od roku mam Alfę 159 1.75 tbi i jestem w niej zakochany. Niestety, po 3 latach pracy zdalnej muszę przerzucić się na hybrydową i czeka mnie robienie około 2000km miesięcznie tylko do pracy. Nie jest to jakiś dramat, ale nagle 1/4 pensji będę przeznaczać na paliwo.
I pewnie niestety oznacza to rozstanie z moją Alfą co potwornie mnie boli. I zacząłem myśleć - czy opłaca się przesiadać na 1.8 MPI w gazie - to jest, jak bardzo ryzykowny jest ten silnik? Czy faktycznie będzie bardzo słaby i ledwo będzie się to auto toczyło czy daje rade? Orientujecie się ile gazu pali? Wszystko zapewne będzie lepsze od moich 10-11 litrów benzyny w 1.75 :P
Nie szukam jakichś niewiadomo jakich osiągów, to 200 koni w 1.75 to było dużo, ale jakoś przeżyję myślę te 140 jeśli wyposażenie będę miał tak bogate jak teraz, pytanie czy po prostu waszym zdaniem to auto nie jest za mułowate przy tej masie. I czy w ogóle da się znaleźć egzemplarze które przy tym silniku nie są problematyczne? Bo nasłuchalem się że te oplowskie jednostki są słabe do gazu, a auto bez gazu nie wchodzi w grę.
Czy będę jeszcze w jakichś innych tematach czuć dużą różnice? Będę wdzięczny za poradę bo mechanikiem nie jestem ;)