na analizie komputerowej wykazalo blad integrator sondy lambda co to takiego? dodam ze na gazie strasznie szarpie ale na benzynie jest oki
Printable View
na analizie komputerowej wykazalo blad integrator sondy lambda co to takiego? dodam ze na gazie strasznie szarpie ale na benzynie jest oki
Coś popsute hihi
To żeś sie wysilił...
Kolego integrator teoretycznie to:
Parametr algorytmu sterowania silnikiem z pętlą sprzężenia zwrotnego od sygnału sondy
Lambda, z regulacją opartą na regulatorze typu PI. Prawidłowe wartości integratora powinny zawierać się od -35[%] do 25[%]. Utrzymywanie się wskazań
poza tym zakresem może oznaczać nieprawidłowy przebieg procesu tworzenia mieszanki.
Zakres: -90 - 60 [%].
A tak dla ludzi:
Sonda Lambda przekazuje sygnał napięciowy z czujnika tlenu w spalinach.
prawidłowa mieszanka powoduje wskazania sondy około 450[mV]. Niższe wartości oznaczają mieszankę ubogą, a wyższe - mieszankę bogatą.
Podepnij pod kompa i sprawdź jak wyglądaja wykresy sondy.
Być może sonda padła...
Pzdr
ja bym się przyczepił do instalacji gazowej skoro na benzynce jest ok. ja tez miałem usterkę co powodowała drżenie i szarpanie całym samochodem. strasznie nierówna praca silnika na gazie i mało mocy... a powodem takiego zachowania był uszkodzony wtryskiwacz gazu.
dokładnie mam to samo. dziwne jest to,że byłem z tym w firmie gdzie była montowana instalacja i mi powiedziano,że sonda mi nie pracuje i dlatego tak sie dzieje. A wczoraj byłem w serwisie w alfie na kompie i wyszły calkiem inne parametry,że sonda działa bez zarzutu i wszystko jest oki. Na obu diagnostykach wyszło tylko błąd INTEGRATOR SONDY LAMBDA- PRZERYWANY.
Podobno często gazownicy stosują ominiecie sondy gdy silnik pracuje na LPG
A gdzie zakładałeś lpg? Jeśli można wiedzieć
Hehe, a co, chcesz wiedzieć gdzie nie zakładać :rolleyes: ..
A wracając do tematu to miałem to samo w poprzednim autku zanim wywaliłem instalację lpg na dobre... Miałem dość problemów z lpg+16v więc po prostu wymontowałem instalację, wybiłem z papierów i wiecie co? Silnik chodził jak z fabryki po tej operacji :D Po prostu odkupiłem od brata auto z lpg i był z nim problem i naprawa miała kosztować połowę tego, ile kosztuje montaż nowej... Więc dałem 150zł za wyrzucenie całego gó*** od podlenku... lpg :yes2: Ale jeżeli planujesz jeździć dalej na lpg to szukałbym powodów tych zawirowań właśnie w tej instalacji, bo jak na benzynie jest ok to chyba jasne, że gazownicy polecięli po bandzie z jakimś szczegółem :)
Pozdrawiam i powodzenia!
nie ja, odkupiłem juz ją od kobiety która zakładała instalacje firmy Elpigaz podopno jedna z jalepszych instalacji no ale juz ma 6 lat więc ma prawo sie coś dziać. A gdzie zakładała? mam papiery w aucie, ale gdzieś w okolicach katowic dokładnie nie pamiętam. Teraz te instalacje kosztują w granicach 4.800zl wtedy placiła 5.500(2002r) mam fakture. Zdziwił mnie tylko fakt,że serwisant w alfie romeo nie wiedział co to jest INTEGRATOR SONDY LAMBDA. No cóż...