mi w miescie przy delikatnej jezdzie prawie 10 na kompie i jestem lekko przerazony :( mojemu koleszce tyle pali astra 2.0 turbo przy lekkim wcisnieciu...
Printable View
mi w miescie przy delikatnej jezdzie prawie 10 na kompie i jestem lekko przerazony :( mojemu koleszce tyle pali astra 2.0 turbo przy lekkim wcisnieciu...
Spalanie to oblicz sobie starymi metodami bo te komputery to sobie wyliczają niewiadomo co :|?:Cytat:
Napisał Audel
Masz racje Andrew ale wez pod uwage taki szczegol, ze w tych komputerach jest takei cos jak ilosc paliwa w zbiorniku i ile km na tym przejedziesz. Co wtedy jak wg wskazan komputera paliwo dojdzie do 0??Cytat:
Napisał 75andrew155
Niw wiem czy oglądałeś odcinek TVN TURBO kiedy wskażnik paliwa opadł dawno na zero a auto dalej jechało. Ty akurat mówisz o wskazaniach komputera jakie jest spalanie w danej chwili to sie ma nijak do średniego spalania
No ja rozumiem, ale chodzi mi o to czy jak komputer wskaze 0 to czy to ma jakis wplyw na dalsza jazde?? tzn czy odcina cos czy wysyla jakis sygnal, ze auto nie pojedize, pomimo tego ze ma paliwo w baku??
Jak mi pokazuje 0km, to jeszcze około 15-20km spokojnie śmigam. Mi w mieście podchodzi do 10l. ale w korkach czy lekkim depnięciu. Jak jeżdze normalnie to jest to ok.8-9l.
Moja na trasie wczoraj ze zlotu przy delikatnej jeździe 100-120 pokazała 6.2
A przy normalnej mojej jeździe 120-140 pokazuje 7.4-7.8
I zaznaczam ze to co pokazuje komputer jak najbardziej ma sie do rzeczywistości czyli ile pokarze tyle spali!!!
Masz jakieś popsute auto :DCytat:
Napisał lejek20
U mnie normalnie to 8,4 paliwo BP, a delikatnie to 7,6 (paliwko orlenowskie) co dziwne to na orlenowskiej Verwie 8,2
Komputer nie odcina paliwa bo to by było niebezpieczne i bez sensu, on tylko informuje.Cytat:
Napisał Konrado
Komputer oblicza spalanie w przybliżeniu i nigdy nie pokazuje dokładnie ile jeszcze mozesz przejechac na tym co masz w baku. Przykładowo u ojca w C5 komputer pokazywał ze pozostało 0km do przejechania czyli nic juz nie powienien miec w baku, a przejechał jeszcze 50km u mnie w słuzbowej skodzie tez tak jest. Średnie spalanie to tez tylko w przybliżeniu. Policzcie sobie kalkulatorkiem jak zalejecie do pełna ile naprawde Wam spalił i załoze sie ze bedzie mniej niz pokazuje komp.