pasek klinowy wielorowkowy
Witajcie.
Od jakiegoś czasu zauważyłem że jak ruszam na prawdę wolno i na niskich obrotach to coś zaczyna głucho trzaskać pod maską do czasu gdy silnik nie osiągnie wysokich obrotów.
Gdy silnik jest zimny głuche stukanie słychac bardziej, kiedy się zagrzeje nie słychać prawie w ogóle, jedynie przy ruszaniu z niskich obrotów.
Dzisiaj przyglądnąłem się bardziej autku i zauważyłem że powodem tego stuku może być pasek wielorowkowy, ponieważ drży on jak samochód chodzi na luzie.
Domyślam się że jak ruszam właśnie na niskich obrotach to musi on bardziej drżeć dlatego takie stukanie słyszę.
Wczoraj na kanale oglądnąłem sobie koło dwumasowe urządzeń pomocniczych i wcale nie wyglądało najgorzej. Guma na nim jest cała, jednak jak przyglądnąłem się mu na pracującym silniku to wyglądało jakby drżało na boki leciutko. Nie wiem dokładnie czy tak ma być, czy może przez to wywoływane sa drgania??
Tutaj moje pytanie, jakie urządzenia są tym paskiem napędzane oprócz klimy i wspomagania??
Czy ktoś ma może dokładny rysunek bądź schemat tego typu silnika z tym napędem??
Ewentualnie jak ściągnąć pasek żeby zobaczyć co jest nie tak?? I czy w ten sposób cokolwiek sprawdzę??
Nie chciałbym wymieniać pół silnika tylko to co powoduje problem.
Długość paska wielorowkowego.
Witajcie, nie chce zakładać nowego tematu odnośnie paska. Urwała mi się wczoraj rolka prowadząca pasek wielorowkowy, rolkę już mniej więcej dopasowałem nową 90,5 mm x 25mm, natomiast mam problem z paskiem bo z moich poszukiwań są 3 paski o różnej długości mniej więcej: 114cm, 183cm, 184cm. Problem w tym że gdy zmierzyłem mój pasek ma 174cm. Ktoś mógłby mi coś doradzić.
AR 156 2.4 JTD 136KM 1998 rok
silnik AR 32501
klima, alternator, wspomaganie, pompa wody
Pozdrawiam