-
harczący wsteczny
witam,
Od jakiegos czasu nie moge sie pozbyc harczenia przy wlaczaniu wstecznego biegu. Odglos nei pojawia sie zawsze ale bardzo czesto, zwlaszcza po postojuna luzie. Nie ma znaczenia czy wszystko jest zimne czy rozgrzane. Sprzeglo i reszta biegow jak najbardziej ok. Jakies pomysly ?
-
Co to znaczy "harczenie"? Chodzi Ci o zgrzyt kół zębatych?
-
czy kol zebatych to nie wiem, ale harczenie bo slychac wyrazne harrrk.
Przegladnalem forum i od razu zapytam - jesli to synchronizator wstecznego, to jaki bedzie koszt czesci + uslugi. I Do tego jeszcze pytanie czy jesli wsteczny wchodzi normalnei tylko harczy to czy jest to powazne uszkodzenie synchronizatora czy jedynie warstwy molibdenowej ?
-
Wsteczny nie jest synchronizowany w TS-ie.
"Harczy" przy włączaniu wstecznego czy podczas jazdy na wstecznym?
-
tylko przy wrzucaniu wstecznego, czesto ale nie zawsze harczy.
-
Może za wcześnie włączasz bieg. Spróbuj po wciśnięciu sprzęgła odczekać chwilę, a dopiero potem włączaj wsteczny - powinno pomóc.
-
Mam to samo. przy wrzucaniu wstecznego bardzo czesto nastepuje glosny zgrzyt, ale bieg wchodzi. Pomaga wrzucanie powolutku i z mocnym wychyleniem lewarka w prawa strone, ale tez nie zawsze. Czy ogolnie rzecz biorac jest to cos powaznego, moze prowadzic np. do uszkodzenia skrzyni biegow?
-
może to głupio zabrzmi, ale wszystkie włoskie auta które miałem tak robiły :)
jedynie alfa ma cichutki wsteczny. w cromie czy bravo bardzo często przy wrzucaniu wstecznego był dźwięk harczenia.
-
Jak na razie pomogla rada SG0240 - wrzucam wsteczny nieco pozniej, doslownie ulamek sekundy po wcisnieciu sprzegla i chodzi idealnie. Na wszelki wypadek jeszcze zmienie/uzupelnie olej w skrzyni i zaaplikuje ceramizer polski do skrzyni - ponoc bardzo dobry, koledzy bardzo chwalili.
-
spróbuj trochę odczekać jak ktoś wcześniej wspomniał i pamiętaj żebyś zawsze miał sprzęgło wciśnięte do końca
i pisz co się dzieje