-
rozrząd w 156
Mam przejechane na rozrządzie 45 tys.km, w sumie jest to 85.tys km dla samochodu od nowości.
Za jakieś 5 - 10 tys. km wymienię go ponownie i stąd moje pytanie, co oprócz paska wymienić?
Tzn jakie rolki, jakie napinacze itp. Czy te wszystkie części wchodzą w skład zakupionego rozrządu? Czy może trzeba coś jeszcze dokupić. Nie bardzo jestem w tym temacie rozeznany, bo dopiero raz wymieniałem rozrząd w T.S. i przyznam się szczerze, że nie wiem co mi tam powymieniali...
Jeśli chodzi o wariator, to wiem, że lepiej od razu, przerabiałem to jeszcze za czasów 146:)
mam jeszcze pytanko o pompę wody, czy ją również wymienić podczas wymiany rozrządu, czy jest to operacja niezależna.
Przepraszam za dziesiątki pytań i z góry dzięki za odp.
P.S. na wymianę wybieram się (w przyszłości) do Krakowa na ul. Saską. Chyba, że macie jakąś ciekawszą alternatywę?
-
Przyłączam sie do pytanie i od razu zadaje pokrewne :)
Co napedza pasek klinowy czyli od tzw akcesoriow ??
-
a co myślicie np. o takim zestawie:
http://moto.allegro.pl/item255899074..._ts_gates.html
Chociaż zastanawia mnie to, że jest taki sam dla 1.8 i 2.0 - z tego co mi tłumaczono, rozrząd do 2.0 jest inny, bo zawiera bodajże dodatkowy pasek...
jeśli jednak jest OK, to czy warto kupić rozrząd z tego linka?
-
to co pokazałes na allegro jest ok do 1.8 ale do 2.0 brakuje do pełni szczescia balanujacego.
Ja kiedys pokazywałem co zostało z napinacza wiec polecam tylko i wyłacznie matalowy a nie plastikowy. Do zestawu pompa wody np skf no i oczywiscie wariator i ogien
co do pytania szefa.
klinowy w 1.8 jesli jest klima to napedza alternator i sprezarke klimy jest dosc dlugi. Mozna równiez odzałowac pare złoty i wymienic rolki paska klinowego ale to juz jak kto chce :-)
pozdro
łukasz
p.s.
cała wymiane opisałem w zrób to sam jakis czas temu za czasów Alfy
-
rorząd
i ile to wszystko razem powinno kosztowac razem z robocizna u mechanika???
Wykluczamy tu skrajne przypadki cenowe pana Henia naprawiającego na codziń duże fiaty i ASO:)
PZDR
-
Przy zakupie części na allegro: rozrząd + wariator, oraz pompy wody (na allegro nie znalazłem) to koszt w Krakowie -serwis Alfa (nie mylić z ASO), zamknąłby się kwotą gdzieś w granicach: 1100 - 1200zł, tak wynika ze wstępnych obliczeń...
-
sprawdź na allegro http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=6686339
mają duuuużo rzeczy do włoszczyzny, a jak nie ma wystawionej aukcji to zapytaj
-
z tego co widzę to aktualnie nie ma ale na 99% będą mieli- zapytaj
-
Nie jestem zwolennikiem Allegro zwłaszcza w tak w ważnych sprawach jak nasze auta. Ja jednak wymieniałbym rozrząd (kompletny: pasek, rolki, napinacze) albo z części które sam kupiłem z pewnego źródła albo w ASO
Pozdrawiam
-
"autosklep24" raczej należy do pewnych sprzedawców bo to nie prywatna osoba która ma części niewiadomego pochodzenia tylko prawdziwa działalność i moim zdaniem na ich korzyść działa fakt że specjalizują się we włoszczyźnie (fiat, alfa, lancia ) i chyba już kilka osób z forum dokonywało u nich zakupów