-
Alternator?
Witam oto kolejny problem w mojej Belli: od czasu do czasu załancza mi sie kontrolka od akumulatora po przejechaniu ok 50 km wylancza mi sie wszystko po kolei wspomaganie klima swiatla itp.. Gdy akumulator sie sam podładuje po około godzinie auta działa błąd znika można śmiało jeździc ale co jakis czas samoczynnie zapala się ta kontrolka i problem powraca co to moze byc? Dzięki z góry
-
problemy z alternatorem , a jak pasek
-
Paski wszytsko w porządku żadnych przetarc i kręcą się prawidłowo
-
szczotki moze w alternatorze
-
Co ma wspomaganie do alternatora??
-
Wspomaganie ma to iż jesli alternator nie łąduje akumulatora to nie ma prądu co za tym idzie komputer po kolei odcina wszystko co pobiera prąd
-
To mi powiedz jakim cudem komputer odcina coś co nie ma nic wspólnego z elektroniką, mowie tu o wspomaganiu, w przypadku 156 to czysta mechanika :) Nie masz wspomagania czyli silnik gaśnie, ew usterka samego wspomagania :) Awaria altka nie ma wpływu na wspomaganie :)
-
Alternator do wymiany, regeneracja lub zakupić nowy
-
Jeśli ten moj pasuje do twojego auta to mam do sprzedania (nówka) :
http://www.forum.alfaholicy.org/czes..._gtv_inne.html
Cena do uzgodnienia.
-
Jeżeli masz dobrych speców od elektryki to mogą sprawdzić jeszcze regulator napięcia, diody - usterka bardziej pasuje mi do tego. O alternatorach wiem akurat dużo, bo posiadam Fiata Sienę... zorientowani wiedzą o co chodzi :D
Powiem tak - jeżeli regeneracja czyli pęknięta obudowa, szczotki etc. części mechaniczne to tylko sprawdzony serwis. Jeśli wymianie będą podlegać diody, regulator napięcia to TYLKO oryginalne, firmowe części (Denso, Bosch). Najlepiej kupić nowy, ŻADEN "no-name", "made in ChRL" czy inny złom. Wiem, bo sam na własnej skórze chciałem tak zaoszczędzić i zapłaciłem za to nerwami, holowaniem auta - korpus alternatora był OK, elementy mechaniki także - walnął regulator napięcia i auto podobnie mi reagowało, najpierw odłączył mi radio, potem światła, dojechałem do parkingu, podjechał ojciec, "pożyczyłem prądu", zapalił, na drugi dzień padł całkowicie pod Tesco. Na szczęście wymieniłem sam regulator i jest OK (odpukać) - Denso, cena ok. 70 PLN. Także kup lepiej dobry, markowy alternator, możesz poszukać markowy regenerowany - tak z niektórym sprzętem postępuje Bosch.