Do jakiej temperatury jakie obroty :?:
Od jakiej temperatury jakie obroty :?:
Printable View
Do jakiej temperatury jakie obroty :?:
Od jakiej temperatury jakie obroty :?:
Nigdy nie katuję zimnego motoru.
Rano kiedy wyjadę z garażu, a mam ogrzewany, więc w zimie nie jest tragicznie. To sobie powoli ruszam. Na pierwszym biegu nie przekraczam chyba nawet 2.300 obr/min, na pozostałych chyba z resztą też. Co ważnie nie osiągam tych obrotów poprzez gwałtowne dodanie gazu, ale robię to delikatnie z wyczuciem. Dodatkowym plusem jest to, że jadąc do pracy od momentu wyjechania z garażu przez ponad kilometr mam cały czas z góry. W miarę im silnik jest cieplejszy pozwalam sobie na gwałtowniejsze przyspieszenia, ale nigdy nie kręcę go do odcięcia, rzadko kiedy wskazówka przekracza 5.500 obr/min. Zdarza się, że dojdę do 5.000 i wyżej, ale to sporadycznie i bardziej w celu sprawdzenia, czy wszystko OK:)
dopoki nie mam 70 pare stopni wody nie wychodze ponad 2800 obrotow - chyba ze sytuacja naprawde teog wymaga - spiesze sie do fryzjera :mrgreen: jezdze jak alces, ale jak juz jest 70 pare to jezdze jak mi przyjemniej :)
tak samoCytat:
dopóki wskazówka nie ruszy ku górze nie przekraczam 3ko
a ja po prostu staram sie nie palowac, ale tez z drugiej strony nie pieszcze sie tak na 2-3 tys.... Nie krece pod czerwone, ale jakos nie widze sensu w muleniu silnika, za czym raczej TS tez nie przepada.
Marcins, masz TS? :D Kiedy kupiles? :>>>
Skoro w JTS są tylko 4 świece, to co oznacza ten skrót? No chyba, że ma dwa cylindry;)Cytat:
Napisał marcins737
AMEN! :)Cytat:
a ja po prostu staram sie nie palowac, ale tez z drugiej strony nie pieszcze sie tak na 2-3 tys.... Nie krece pod czerwone, ale jakos nie widze sensu w muleniu silnika, za czym raczej TS tez nie przepada.
Heh, klina koledze zabiłem, tym bardziej, że JTS'a pod maską posiada:)Cytat:
Napisał marcins737
Jednak odpowiedzi sam ciekaw jestem.
Jet Thrust Stoichiometric
:D
Bingo!Cytat:
Napisał marek1975