chrom na elementach przednich świateł (nie odbłyśnikach)
witajcie, postanowiłem zregenerować przednie światła w mojej srebrnej strzale, przywiozłem sobie onegdaj zapasową parę z zaprzyjaźnionego autodemoluzioni we Włoszech (szwagier makaroniarz), więc wczoraj przystąpiłem do dzieła.
Piekarnik, rozkleiłem bez większych problemów ale próbując wytargać dyfuzor migacza zauważyłem że chrom z elementu zostaje mi na palcach ścierając się do białego plastiku, skoro już uszkodziłem...to starłem całe nie bardzo mając koncepcji na rozwiązanie tematu.
Czy wszystkim wam schodzi ten chrom pod "oplutą szmatką?"
http://www.3d-r.pl/images/stories/alfa/ar%20opr.jpg
zdjęcie z telefonu, w rzeczywistości plastik się lśni jak lakierowany
wiem ze w GTA look malują ten element na czarno, mnie się zasadniczo nawet podoba ta biel, ale zostawić chyba nie będzie prosto bo po pierwsze z drugiej strony jest tak tylko chlapnięte tym sreberkiem i plastik był by rozświetlany żarówką nierównomiernie, obawiam się poza tym że rezygnacja z chromu dodatkowo ograniczy skuteczność działania reflektorów w oświetlaniu bliskich krawędzi drogi. a jak pomalować to czy temperatura w reflektorach wymaga stosowania specjalnych farb? wydaje mi się że nie...
drugie moje pytanie jest o warstwę ochronną klosza... żeby wypolerować trzeba ją zedrzeć, tworzywo klosza jest podatne na zarysowania - jak to najlepiej zabezpieczyć, polakierować czy okleić jakąś samoprzylepną folią?