Panowie czy jak np. nie działa 1 świeca żarowa to wyświetli się jakiś komunikat, kontrolka, etc.???
Printable View
Panowie czy jak np. nie działa 1 świeca żarowa to wyświetli się jakiś komunikat, kontrolka, etc.???
Zacznie pulsowac lampka grzania świec po odpaleniu silnika
I to jest na 100% zawsze jak chociażby 1 świeca nie działa lampka ta będzie pulsować do momentu nagrzania świec czy caly czas po odpaleniu??? Czy dzwięk, że pracuje na np. 3 świecach jest latwy do rozpoznania czy taki laik jak ja :D będzie go słyszał???
To jest na 100% zawsze, a dźwięku żadnego nie usłyszysz
Migająca lampka oznacza niesprawność w układzie.
Miga ok. 30sek po uruchomieniu samochodu. Potem gaśnie.
Efektem niedziałania świecy może być tylko gorszy rozruch silnika.
W ciepłe dni tego nie odczujesz. Zorientujesz sie dopiero w niskich temperaturach.
Witam :)
Odświeżę nieco temat, bo coś się chyba dzieje z moimi świecami.
Jakieś cztery dni temu zauważyłem, że po odpaleniu czasami miga kontrolka świecy żarowej. Co ciekawe, nie dzieje się tak zawsze. Wczoraj np. rano odpaliłem bez migania, potem w ciągu dnia coś mignęło przy którymś zapalaniu a dziś migała kontrolka rano. Silnik odpala beż żadnych problemów.
Co się dzieje i jak temu zaradzić ?
Masz dwie możliwości:
- uszkodzona któraś świeca
- usterka przekaźnika (tego modułu na ścianie grodziowej (chyba, że w 156 jest gdzie indziej :))
Świece możesz sprawdzić poprzez zwieranie ich złącza do +12V z akumulatora. Sprawna świeca przy tym strasznie iskrzy :)
Inna możliwość to podłączenie się pod złącze diagnostyczne i sprawdzenie błędu. Wyskakuje albo usterka świecy, albo systemu.
Byłem u mechanika - "eee,świeca żarowa ci padła" powiedział. Pytam - jest jedna na wszystkie czy każda świeca ma oddzielną (sorki, to mój pierwszy diesel po 11tu benzyniakach i kompletnie nie kumam tematu) mechanik - "ee...no nie wiem" Raczej wizyty u tego kolesia odpuszczę, bo wymienił mi przegub zewnętrzny, bo "na bankten zepsuty" a się okazało, że środkowy jakiś terkocze a nie zewnętrzny.
Popróbuję ze swiecami w wolnym czasie. Na razie silnik odpala 'na dotyk' kontrolka raz miga raz nie miga a kolega mi mówi, żebym poczekał na rozwój sytuacji..."albo nie odpalisz albo się przyzwyczaisz"
Samo życie ;)
Ja tam świece wymieniam, bo jakoś nie widzę kombinowania czym jechać do roboty jak będzie -25. Poza tym co będę dawał satysfakcję pierdołom, którzy marudzą, że z Alfą to na bank same problemy :D
Jest 5 świec. 1cyl - 1 świeca. Można teoretycznie wymienić 1. Ale polecam zrobić komplet. Nie jest to specjalnie duzy koszt..
Jesli jestes tez troche "techniczny" to nie powinienes miec z tym problemu.. A i prosty manual jest do tego na forum:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...tijet_16v.html