Czy alfa romeo 156 z racji przynależności do koncernu fiat ma jakieś podobieństw od strony technicznej do fiata marea z podobnych lat?
Printable View
Czy alfa romeo 156 z racji przynależności do koncernu fiat ma jakieś podobieństw od strony technicznej do fiata marea z podobnych lat?
Żadnych
Nie no, jakieś podstawowe elementy by się znalazły, uszczelki, nakrętki, śrubki :D A tak na poważnie to biorąc pod uwagę konstrukcję to rzeczywiście żadnych. Z mojej strony to niektóre elementy układu elektrycznego, rzadziej elementy wyposażenia elektronicznego mogą się zgadzać. W autach grupy Fiata nie występuje aż taki poziom "pokrewieństwa" jak w przypadku np. grupy VW. Choć nie wiem jak sprawa się ma przy stosunkowo młodych modelach.
Kolego Maciek-156, jeszcze mi się przypomniało, chyba rodzina motorów JTD jest dość mocno pokrewna (Fiat-Lancia-Alfa Romeo), np. 1.9 JTD 105 KM, 2.4 JTD 136 KM. Ale zaznaczam, że specem od diesel'ów nie jestem, mogę więc się mylić.
Wiem że rozrząd w marei 1.9td i 2,4td jest taki sam jak w alfie 2,4 jtd
bo to ten sam silnik rozni sie komputerem i ma przez to 10 koni mniej
no nie do końca bo td to td a jtd to jtd i wiadomo że komp musi być inny przy pośrednim wtrysku
---------- Post dodany o godzinie 21:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:57 ----------
no nie do końca bo td to td a jtd to jtd i wiadomo że komp musi być inny przy pośrednim wtrysku
Tak.Silniki diesla JTD.No i tyle.
Na jakimś forum ktoś pisał, że w ramach tuningu zafundował swojej bravie czy marei przednie mocowanie silnika od 156, więc myślałem, że więcej elementów pasuje.
Inne sprzęgło, w marei jest na linke, silnik td to zupełnie inny motor, ma tą samą pojemność, ten sam blok nawet, ale to zwykły stary niezniszczalny klekot z rotacyjną pompą, wtryskiem pośrednim, komora wstępnego spalania tam występuje, tyle ze jest uturbiony. Jtd natomiast w Marei i Alfie to to samo.Zawieszenie jest inne, marysia ma z przodu i z tyłu takie samo jak 145/146, inny jest tylko stabilizator. Mój Tata ma Maree weekend td100, wiec stad wiem. 156 jest nowszą i bardziej zaawansowaną konstrukcją niż marea.