co o tym sądzicie? jak z wytrzymałościa jednostki? moje wstepne załozenia to zeby odciązyc maxymalnie 30-40 % nie wiecej, zeby jeszcze sie nadawało auto do jazdy miejsciej, jakie moga byc tego efekty?na co pasowało by zwrócic uwage?
Printable View
co o tym sądzicie? jak z wytrzymałościa jednostki? moje wstepne załozenia to zeby odciązyc maxymalnie 30-40 % nie wiecej, zeby jeszcze sie nadawało auto do jazdy miejsciej, jakie moga byc tego efekty?na co pasowało by zwrócic uwage?
gotowe kosztuje ok 1000 pln i bedzie wtedy od 40-60 procent lzejsze z tego co pamiętam. Nie ma problemu z jeźdzeniem na nim żadnych. Przy odelżaniu seryjnego nie uda ci się raczej zejść dużo poniżej 30 procent i przy takim odelżeniu dostrzeasz praktycznie same plusy tego rozwiązania.
---------- Post dodany o godzinie 17:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:03 ----------
gotowe kosztuje ok 1000 pln i bedzie wtedy od 40-60 procent lzejsze z tego co pamiętam. Nie ma problemu z jeźdzeniem na nim żadnych. Przy odelżaniu seryjnego nie uda ci się raczej zejść dużo poniżej 30 procent i przy takim odelżeniu dostrzeasz praktycznie same plusy tego rozwiązania.
odpowiedz na 5+, czyli mam rozumiec ze warto sie w takie cos zabawic?
A można wiedzieć jak odchudzić seryjne kolo zamachowe?
Z tego co potrafię sobie wyobrazić to nie można zmniejszyć średnicy, wiec może zmniejszyć grubość?
niewiem dokładnie jak, ale wiem gdzie mozna to zrobic w dobrej niby cenie, tak, chodzi o odchudzenie wszerokosci od strony zewnetrznej jak sie nie myle
Temat z tego co pamiętam już się chyba przewijał, ale że nie chce mi sie szukać to napisze raz jeszcze:)
Warto jak najbardziej. Auto lepiej wkręca się na obroty. ok 30 procent jest idealnie.
Nie ma problemów z ruszaniem, może tylko czasem sobie podfaluje.
Samą modyfikacją zajmują się firmy od obróbki silników, wałów i ogólnie wszystkiego co się kręci. W warszawie: Radzikowski i Krasnobrodzkaracing to 2 pewne adresy.
Na allegro pan o nicku: Otoczak, którego gdybym poznał wcześniej to zaoszczedziłbym sporo kasy na odelżaniu.
Odelżenie z wyważeniem to koszt między 150-400 pln w zależności od robiącego.
Koło odelża się przede wszystkim przez nawiercenie w nim otworów. Im większa masa jest zdjęta dalej od środka koła, tym lepiej.
Ścinać też można i zasada jest ta sama co wczesniej.
ja płaciłem 140zł za wytoczenie i wyważenie.
a co ma piernik do wiatraka? ja bym wział jeszcze poprawke, bo koło które jest uzywane klikanascie lat wg mnie moze stracic swoje wywazenie, a po takim zabiegu bedzie wywazone na nowo wiec jakby nie patrzec to tez plus, takie sa moje domniemania, a czemu ts faluje? krokowy, przepływka swiece kable, podstawa, z takim kołem powinien miec lzej wiec i falowanie jakby co nie powinno byc takie odczuwalne, jesli sie myle to mnie poprawcie
Imo nie warto nawet jesli to kosztuje 400zł. Po pierwsze spadnie kultura pracy silnika, po drugie i owszem wkręca się szybciej ale na biegu jałowym, po trzecie ryzykowna zabawa pogoogluj i zobacz co może się stać jak "fachowiec" spieprzy robotę. Kiedyś na jakimś forum czytałem fajne zdanie: "jedyną zaletą lekkiego koła zamachowego jest to, że jest lekkie" :D