Witam, dziś jeżdziłem Alfą, odpalałem kilka razy aż tu nagle odmówiła posłuszeństwa.Miga z lekka ładowanie i nic nie kręci jakby było jakieś zwarcie.Akumulator w pełni sprawny.W czym może być problem?Alfa 156 1.8TS
Printable View
Witam, dziś jeżdziłem Alfą, odpalałem kilka razy aż tu nagle odmówiła posłuszeństwa.Miga z lekka ładowanie i nic nie kręci jakby było jakieś zwarcie.Akumulator w pełni sprawny.W czym może być problem?Alfa 156 1.8TS
sprawdź połączenia z aku, zdarzają się obrywające przewody
Połączenia sa oki, światła oślepiają akku odpada.Zwarcie na rozruszniku?
JA to bym obstawiał rozrusznik, może załapał i kręcił się razem z silnikiem o go wymieliło.
Wykręciliśmy rozrusznik, mechanik stawia na szczotki, maja ok 3-4mm. Gdzie kupic szczotkotrzymacz????
Jak się sprawa kolegi zakończyła, naprawiłeś problem? bo ja mam podobnie.
Mam dwa przypadki dziwnego zwarcia podczas zapłonu:
sytuacja 1)
Kiedy przekręcam kluczyk w MAR, wszystko ładnie się zapala, kiedy przekręcam do uruchomienia samochodu, wszystkie kontrolki gasną i się zapalają, gasną i zapalają jak by coś robiło zwarcie, słychać przy tym pykanie rozrusznika. Po trzech, czterech razach migającej choinki, rozrusznik zakręci. Po tym kręceniu licznik kilometrów zostaje wyzerowany, w radiu także trzeba wpisać kod.
sytuacja 2)
Kiedy przekręcam kluczyk w MAR, wszystko ładnie się zapala, kiedy przekręcam do uruchomienia samochodu, wszystkie kontrolki gasną i na tym koniec. Po ponownym przekręceniu kluczyka w MAR, lampki w zegarach zapalają się do połowy bardzo słabo i nie da się już nic zrobić. Licznik kilometrów zostaje wyzerowany, w radiu także trzeba wpisać kod. Pomaga odłączenie klem akumulatora i ponowne podłączenie. Po odłączeniu i podłączeniu klem, zakręci normalnie.
AKU nie jest słaby bo kręci szybko. Aczkolwiek AKU ma już swoje lata, nie wymieniany przez poprzedniego właściciela przez wieki. W zimie dolewałem wody destylowanej i doładowywałem. Czytałem że AKU też może mieć wewn. zwarcie jak jest stary.
Czy powodem może być rozrusznik czy AKU do wymiany? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał podobny przypadek.
Motofan mam podobny problem u mnie dzieje się to samo z tym że miałem za słabo klemę z aku dokręcono i dlatego się to tak objawiało dokręciłem i po problemie.
Właśnie po czyszczeniu klemy lub jej odłączeniu problem znikał, ale po dwóch trzech jechaniach znów powracał. To co czyścić klemy co dwa dni?
Ale u mnie problem ustał po dokręceniu klemy z minusa.