-
Alfa 147 opinie
Witam przeczytałem kilka opinii na temat tego modelu na internecie ale zależy mi na tym żeby ktoś jeszcze się wypowiedział.
Bardzo spodobała mi się wersja benzynowa 120 lub 150KM inne wersje mnie nie interesują.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Rafał
-
1.6 - 105, albo 120 KM.
2.0 jest 150KM, ale mało w manualu, a z mojego doświadczenia w poszukiwaniu to 2.0 w średnim stanie widywałem,
wraz ze wzrostem mocy, wzrastają koszta rozrządu, od najtanszego w 105, poprzez droższy bo z wariatorem w 120Km, no i najdrozej w 2.0 bo dochodzą paski balansujące.
Spalanie, w trasie porównywalne, w mieście 2.0 potrafi mocno spalić.
147 - przyjemne auto z miłym wyglądem, dobrze sie prowadzące, troszkę za miekkie w wiekszosci dobrze wyposażone,
w naprawach umieściłbym na półce srednich cen,
drogie w utrzymaniu zawieszenie,
grunt to znaleźć dobrego mechanika który ogarnia alfy
-
w pełni sie zgadzam a moge cos powiedziec bo mam 1.6 105 KM. Jestem bardzo zadowolony choc fakt zawieszenie wymaga częstszych napraw. a silnik 2.0 bywają paliwożerne ale polecam
pozdrawiam
-
a jak wygląda kwestia spalania przy silniku 105 KM??
-
Spalanie według instrukcji obsługi:
http://img405.imageshack.us/img405/9974/spalanieg.jpg
Co do 1.6 TS jeśli chodzi o praktykę, to pewnie 8.5-10.0L musisz policzyć. Oczywiście zależy od drogi, rozmiaru felg, nogi, pory roku, stanu technicznego auta i wielu, wielu innych czynników...
W trasie do 100 km/h te 6.5-7.0L jest możliwe.
-
-
Dane w sumie dość realne:
poza miastem - 6.7 litra (spokojna jazda) do 7.5 litra (deptanie, ale bez przesady)
mieszany - 7.7 - 7.8
miasto - nie wiem w sumie, ale te 11 książkowe pewnie będzie
-
czyli w mieście trzeba przynajmniej 10 liczyć??
-
1.6 120 km :
miasto spokojna jazda do 2.5 tys obr zmieścisz się w książkowym spalaniu
ja mam z gazem w 12-13 się zimą mieściłem fakt nie była to jazda do2,5 tys/obr
na trasie spokojna długa trasa do 100 km też w książkowym się powinieneś zmieścić
zależy jakie miasto też :D ja jak jadę do roboty 4 km i na światłach stoję co chwile to 12 lpg to minimum mi wychodzi benzyny minus jeden według kompa
-
A jak to mniej więcej wychodzi cenowo jeżeli chodzi o eksploatacje samochodu mam na myśli zawieszenie i wymianę rozrządu z filtrami w tych 3 wersjach silnikowych poza tym chciałem spytać o ogólną awaryjność nie chciałbym po prostu aby auto więcej było u mechanika niż u mnie. Oczywiście wiem że każde autko się może zepsuć ale są modele mniej i bardziej wytrzymałe.