Nie mogli by tak Alfy w Tychach składać?
Printable View
Nie mogli by tak Alfy w Tychach składać?
Jak już tak korzystamy z informacji:
1. Ile podzespołów tak naprawdę jest produkcji FIAT-a np. w Lancii? Na przykład ktoś z forum alfaromeo.pl pisał, że wiązki kabli powstają w Rumunii, produkuje je zewnętrzna firma i to produkuje je dla kilku koncernów.
2. Przywożą Wam pociągami te wszystkie części, a Wy je tylko skręcacie, czy produkcja części też odbywa się u Was? Gdzieś czytałem o składaniu silników w Tychach, ale coś poza tym?
3. Były takie przypadki, że z winy pracownika niektóre auta były źle złożone? Co się wtedy dzieje, jakieś konsekwencje? Zdarzają się przypadki, że takie wadliwe auta trafiają do salonów?
Będę wdzięczny za zaspokojenie mojej ciekawości.
Przepraszam moderatora za OT :)
ad 1. Wiązki dla Tychów produkują 3 firmy:
- Największą część Cablelettra Mikołów, ale podzespoły do wiązek mają z Włoch
- Delphi Jeleśnia - jakieś 30%
- Cabind z Żywca, z tego co kojarzę to turecka firma - ilości śladowe, głównie do Forda Ka.
Robią wiązki do wielu modeli grupy Fiat
ad 2. Części przychodzą pociągami (z importu) bądź TIRami do magazynów. Większość detali jest z Polski. Takie detale jak: fotele, deski rozdzielcze, zderzaki przychodzą od dostawcy w systemie Just In Time - czyli konkretny detal do konkretnego samochodu. Fotele robi firma JC znajdująca się "za płotem" i dostarczane szybkim transportem do FAP. Deski składa Denso znajdujące się na terenie zakładu. Zderzaki PCM należące do Magneti Marelli z Sosnowca.
Na linii jest minimum detali - wszystko przyjeżdża na czas. Odpowiada za to system informatyczny, który przypisuje do konkretnego zamówienia wszystkie części.
W FAP nie produkujemy części. Produkowane jest nadwozie od podstaw (tłocznia, spawalnia, lakiernia) a potem montuje się podzespoły na Montażu.
Co do silników. W Tychach ich nie robią (może miałeś na myśli Isuzu), dostajemy je z Bielska Białej (MultiJet i TwinAir) i z Termoli w Italii (1,2 i 1,4 BZ)
ad 3. Wszędzie gdzie pracuje człowiek zdarzają się błędy. Jest oczywiste, że przy takiej masie ludzi i takiej produkcji muszą się one zdarzać w FAP. Jeżeli zdarzy się przypadek wyłapania usterki u dilera lub co gorsze u klienta, zawsze można zlokalizować "winnego" gdyż dokumenty montażu przechowywane są 15 lat. Przypadki są analizowane i omawiane z pracownikami, konsekwencje czasami są w postaci potrącenia premii, ale jeszcze nie spotkałem się aby kogoś zwolnili z tego tytułu, a pracuję już 18 lat.
To jak już się Ciebie tak pytamy :)
Jak wygląda sprawa zorganizowania jakiegoś spotu/zlotu na torze testowym Fiata, jest to w ogóle możliwe żeby sobie po nim trochę pojeździć?
Musiałbym rozeznać temat. W poniedziałek mam pierwszą zmianę to popytam na dyrekcji.
Czyli wygląda to rzeczywiście tak jak się domyślałem - większość podzespołów nawet nie jest produkcji FIAT-a. Dziękuje RYDZU za odpowiedzi :)
Tor w Tychach - mieliśmy tam II lub III zlot Alfaholików. Podpieliśmy się pod jakąś imprezę organizowaną bodaj przez PZMot Tychy. Nie mieliśmy do dyspozycji całego toru, a jedynie odcinek. W każdym razie imprezy się tam odbywały jeszcze kilka lat temu :)
dalej się odbywają z PZMotu
---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:32 ----------
Każda firma samochodowa tak robi, nie wyobrażam sobie jak potężny musiałby być zakład żeby pomieścić hale produkcyjne podzespołów.
Większość dostawców należy do grupy Fiat, tylko zakłady mają rozlokowane w różnych stronach świata
ER.SI zmieniło nazwe i weszło w skład grupy MM