[156] Zgrzytanie i bicie hamulców po wymienie
Przeglądam różne tematy z hamulcami i podobnego problemu nie znalazłem. Wiem że tam komuś piszczą, że się grzeją, że tłoczki przerdzewiałe, że niedopasowane itp. U mnie problem jest inny.
Wymieniałem w "dość" dobrym serwisie komplet hamulców, czyli klocki + tarcze przód i tył. Wszystko zakupione w komplecie, czyli klocki razem z tarczami. Na przód poszły klocki z tarczami BOSCH, na tył klocki z tarczami firmy HART. Przy wymianie poszła również wymiana płynu hamulcowego. Hamowanie jest mocne, prawie że auto staje dęba natychmiast.
Jest taki problem że przy lekkim hamowaniu jest cykliczne zgrzytanie "grrr..grrr..grrr", nie piszczenie, a przy hamowaniu z większej prędkości zgrzytanie przejawia się w stukanie "puk..puk..puk". Jakby coś krzywe było, ale wszystko jest przecież nowe. Opisywany efekt jest w przednim lewym i tylnym prawym kole. Mam wrażenie jakby klocki były źle ułożone. Przed wymianą nie miałem takiego stukania i zgrzytania, jedynie było bicie na kierownicy od starej popękanej tarczy, nic więcej.
Jak miał ktoś podobny problem proszę o wskazówki co mam z tym robić, czy to wina mechanika czy znowu coś do naprawy?